Foto: srbija.gov.rs

Uključivanje nauke u unapređenje sporta i medicine sporta

Vesti Autor: B.O. | 16:20 Ponedeljak, 07 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar sporta Zoran Gajić, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i vršilac dužnosti direktora Zavoda za sport i medicinu sporta Milan Savić potpisali su danas Sporazum o međusobnoj saradnji kao prvi korak ka uspostavljanju informacionog sistema za unapređenje vođenja nacionalnih evidencija u oblasti sporta.

Gajić je tom prilikom istakao da je ovo jedan od najznačajnijih perioda u razvoju srpskog sporta i da se nalazimo na velikoj prekretnici što se tiče organizacije fizičke kulture u Srbiji.

Ministar je naveo da se, pored fizičkog vaspitanja, misli i na sport kome je cilj osvajanje zlatnih medalja na svetskim i evropskim takmičenjima, kao i na rekreaciju, odnosno fizičko vežbanje u smislu zdravlja.

Da bi se poboljšala struka potrebno je uključiti nauku i validno sakupljene podatke, koji će biti operacionalizovani i iskorišćeni od strane medicinskog tima u Zavodu za sport i medicinu sporta, u motoričkoj laboratoriji, a koji se tiču morfologije i motorike vrhunskih sportista.

Prema njegovim rečima, pored podataka u Zavodu, imaćemo bazu podataka koja će biti validna za sve buduće doktorske, magistarske i diplomske radove, ali i za istraživače.

Gajić je napomenuo da će ovi podaci biti korisni i za poboljšavanje planova i rada fizičkog vaspitanja u Ministarstvu prosvete, a od njih će koristi imati i privreda koja se bavi izgradnjom objekata vezanih za sport i proizvodnjom sportskih rekvizita.

Jovanović je rekao da će uspostavljanje informacionog sistema za unapređenje vođenja nacionalnih evidencija, sa ukupno devet  elektronskih evidencija, značajno unaprediti oblast sporta u našoj zemlji, poput olakšavanja procesa identifikacije, razvoja i selekcije talenata u sportu.

Direktor Kancelarije je istakao da će se digitalizacijom evidencija na jednom mestu obezbediti ključne informacije koje će omogućiti Ministarstvu, Zavodu, Olimpijskom komitetu i sportskim savezima da strateški planiraju, ulažu i pravovremeneno reaguju, čime se kvalitet rada podiže na viši nivo.

On je naglasio da će se time stvoriti uslovi da se na brz i pouzdan način prikupljaju relevantni podaci i vode evidencije u sportu, kao i da se potpunije sagleda stanje sporta u zemlji, da se omogući analiziranje ostvarenih rezultata i iznalaženje kvalifikovanih rešenja za prevazilaženje uočenih problema.

Jovanović je dodao da će ovaj informacioni sistem, takođe, biti smešten u Državnom data centru, najbezbednijem mestu za čuvanje podataka u Republici Srbiji.

Savić je rekao da je jedna od najbitnijih delatnosti Zavoda za sport i medicinu sporta vođenje nacionalnih evidencija o sportu, koje će, pored uvida u to šta se dešava u srpskom sportu, pomoći kada je u pitanju dalje strateško planiranje i razvoj sporta.

Projekat unapređenja vođenja nacionalnih evidencija je prva faza i deo je projekta „Nacionalni informacioni sistem u oblasti sporta i medicine sportaˮ, kojim će se uspostaviti jedinstveni informacioni sistem za prikupljanje relevantnih informacija u okviru četiri komplementarna dela: nacionalne evidencije u oblasti sporta, medicina sporta, analitika u sportu i psihologija sporta.

Interdisciplinarnim pristupom tima stručnjaka, na bazi analize validnih informacija dobijenih iz prikupljenih podataka, stvoriće se mogućnost uspešnijeg upravljanja u oblasti sporta u cilju definisanja aktuelnog stanja sistema sporta u Republici Srbiji.

Takođe, biće omogućeno definisanje aktuelnog stanja vrhunskog takmičarskog sporta, olakšavanje procesa identifikacije, razvoja i selekcije talenata u sportu, kao i definisanje aktuelnog stanja rekreativnog sporta, optimizacije sportskog upravljanja, racionalnog planiranja budžeta, pravilnog planiranja razvoja infrastrukture i pružanja podrške sportskim organizacijama, trenerima, naučnim i sportskim radnicima.