Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu

Upotreba otvorenih podataka za razvoj novih usluga koje unapređuju život građana

Vesti Autor: M.S. | 18:42 Ponedeljak, 07 10 2024 Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, u okviru projekta „Otvoreni podaci za otvoreno društvo“, danas održana radionica „Otključavanje potencijala: podaci visoke vrednosti“.

Pomenuti projekat sprovode Kancelarija za IT i eUpravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Radionica je namenjena institucijama koje su pravnim okvirima Evropske unije prepoznate kao institucije koje poseduju podatke visoke vrednosti, u koje spadaju geoprostorni, meteorološki, statistički podaci, kao i podaci o zaštiti životne sredine, o privrednim društvima i mobilnosti.

Krajnji cilj projekta je podsticanje upotrebe otvorenih podataka za razvoj novih usluga i aplikacija koje će unaprediti svakodnevni život građana u Srbiji na transparetan, lako dostupan i sveobuhvatan način.

Tokom realizacije projekta, kroz različite aktivnosti, radiće se na unapređenju Portala otvorenih podataka, otvaranju i upotrebi novih otvorenih podataka sa posebnim fokusom na podatke visoke vrednosti, izmeni Zakona o elektronskoj upravi i pratećih podzakonskih akata u cilju usklađivanja sa EU propisima, izradi sveobuhvatnog vodiča za institucije koje otvaraju svoje podatke dr.

Takođe, posebna pažnja će biti posvećena edukaciji, digitalnoj inkluziji i osnaživanju žena u Srbiji kroz različite sesije, konferencije i umrežavanje kako bi u narednim godinama, koristeći otvorene podatke, iskoristile svoj pun potencijal u STEM disciplinama (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) ali i drugim profesionalnim okruženjima, dodaje se u saopštenju.