Foto: srbija.gov.rs

Unapređenje energetske efikasnosti u dve škole u Kragujevcu i Kraljevu

Vesti Autor: M.S. | 20:00 Sreda, 05 07 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović obišla je danas osnovne škole u Kragujevcu i Kraljevu, čija se rekonstrukcija sufinansira sredstvima Ministarstva u okviru Projekta energetske sanacije javnih objekata.

Ministarka je u Kragujevcu obišla OŠ „Dragiša Luković Španac“, koja je izgrađena 1928. godine, a poslednji put obnovljena 1980. godine.

Zajedničkim ulaganjem Ministarstva rudarstva i energetike i Grada Kragujevca u rekonstrukciju škole biće uloženo približno 42 miliona dinara, pri čemu je Ministarstvo obezbedilo 70 odsto, a lokalna samouprava 30 odsto sredstava.

Đedović je podsetila na to da je ugovor za rekonstrukciju škole potpisan u aprilu ove godine, dok je izvođenje radova otpočelo u maju, i ocenila da radovi dobro napreduju i da se očekuje da novu školsku godinu učenici i nastavnici započnu u mnogo boljim uslovima.

Osim zamene vrata i prozora, bolje izolacije i ugradnje štedljivih sijalica, posebno je važno to što će postojeći kotao na ugalj biti zamenjen kotlom na gas. Sanacija će omogućiti smanjenje potrošnje energije za oko 40 procenata, kao i smanjenje godišnje emisije CO2 za oko 60 odsto, navela je ministarka.

Ona je dodala da je od 2017. godine u mere energetske efikasnosti u javnim objektima u Kragujevcu uloženo blizu 300 miliona dinara, naglasivši da će građani putem novog javnog poziva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, na koji se Kragujevac prijavio, imati priliku da dođu do značajnih subvencija za unapređenje uslova života uz značajne uštede u potrošnji električne energije.

Đedović je tokom posete Kraljevu obišla OŠ „Vuk Karadžić“ u čiju je rekonstrukciju uloženo 32,25 miliona dinara.

Ova obrazovna ustanova, koja je izgrađena davne 1929. godine, kako je istakla, dobiće novi izgled energetskom sanacijom koja će biti završena tokom leta.

Prema njenim rečima, oko 450 učenika i zaposlenih dobiće bolje uslove za rad, uz značajno smanjenje potrošnje energije i dodatni pozitivan efekat na životnu sredinu, jer će godišnja emisija CO2 biti smanjena za 66 odsto.

Đedović je podsetila i na to da su Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Kraljevo do sada uložili oko 90 miliona dinara u povećanje energetske efikasnosti, kao i da se Kraljevo prijavilo za projekte i na ovogodišnjem javnom pozivu za energetsku sanaciju javnih objekata, kao i za sufinansiranje radova na povećanju energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Đedović je razgovarala sa gradonačelnicima Kragujevca i Kraljeva i o projektima iz oblasti rudarstva i energetike.