Foto: ig/192_rs

Poplave širom Srbije - Voda odnela deo mosta kod Kraljeva, u Kragujevcu poplavljen podrum Kliničkog centra

Vesti Autor: K.C. | 08:15 Petak, 16 06 2023 Foto: ig/192_rs

Proglašena je vanredna situacija u 35 gradova i opština u Srbiji, zbog jake kiše koja od sinoć pada u različitim delovima Srbije i koja je dovela do izlivanja reka i bujičnih potoka.

Urušen je deo mosta u Adranima kod Kraljeva, poplavljen je deo Kliničkog centra u Kragujevcu, ulice Vladičinog Hana zatrpane su šutom i blatom, na putu ka Višegradu pojavio se odron, a bujica je nosila automobile i potopila sela u Aleksandrovcu, Brusu, Trsteniku, ali i drugim gradovima.

Kako se navodi, u mestu Adrani kod Kraljeva, voda je odnela most na Ibarskoj magistrali zbog čega je u prekidu taj deo magistrale ka Čačku. Trenutno, u prekidu je saobraćaj na relaciji Čačač-Kraljevo, odnosno Mrčajevci-Kraljevo, na terenu se jasno vidi da most više ne postoji da je urušena i na ovom putnom pravcu u dogledno vreme neće biti prometa saobrćaja.

„Bilo je katastrofalno stanje noćas! Oko 11 sati taj poplavni talas je krenuo od Musine reke, koja ima tok nekih 40 kilometara gde ‘kupi’ sve pritoke i kanale i kada je došao ovde do nas. Pojavio se problem koji mi imamo već godinama. Ovaj most ovde je usko grlo. Apelovali smo ranije da se uradi nov most, ne da se rekonstruiše ili preuredi nego da se uradi nov, da se proširi to grlo dole da ne bi plavilo. Prošlog puta smo bili poplavljeni, ovog puta nismo samo zahvaljujući nama meštanima koji smo iskusili kako sve ide i šta moramo da radimo. To je sinoć bilo tri ili četriri sata žestoke borbe, bukvalno je sve visilo o koncu da jedno 300 ili 400 kuća bude poplavljeno i to da svima bude dva metra vode u kućama. U minut do 12 smo se ovoga puta spasili, ako se ovo ponovo desi pitanje je kako ćemo“, rekao je Milan Sretović, meštanin ovog sela i dodao da su kuće spašene, ali da meštani strahuju jer se najavljuje novi poplavni talas.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Kraljeva na kojima se vide poplavljne ulice, kao i u Koceljevi, a sudeći prema snimcima iz tog grada, problem su napravile bujice.
Pod vodom su i Brus i Medveđa, dok se iz Aleksandrovca može videti snimak kako voda nosi automobil.

U Kragujevcu je usled velike kiše poplavljen podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje. Voda je poplavila i pedesetak dvorišta.

Zbog obilnih padavina došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan, dok je u Jagodini reka Belica dostigla je kritičan nivo zbog čega su dva gradska mosta zatvorena za saobraćaj i utvrđena bedemima.

Kritično je sinoć bilo i u Vladičinom Hanu, snimci sa društvenih mreža govore u prilog tome, s obzirom da kiša od sinoć nije prestala da pada tokom čitave noći. Opštinski štab za vanredne situacije u Vladičinom Hanu je sinoć zasedao gde je doneta odluka o uvođenju vanredne situacije. Nadležni su izašli na teren i obišli su sva poplavljena područja, tri ulice su pretrpele najveću štetu.

Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije.