Foto: msp.gov.rs

Značajan doprinos Srbije očuvanju mira i bezbednosti u svetu

Vesti Autor: M.S. | 20:56 Četvrtak, 19 09 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić razgovarao je danas u Vašingtonu sa pomoćnicom državnog sekretara za međunarodne organizacije u Stejt departmentu Mišel Sison o aktuelnim političkim i međunarodnim temama, kao i o saradnji u multilateralnim organizacijama i forumima.

Đurić je, govoreći o istorijatu učešća Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, istakao da je Srbija na prvom mestu među zemljama kontributorima u regionu Jugoistočne Evrope, imajući u vidu broj naših mirovnjaka angažovanih širom sveta.

Prema njegovim rečima, to je doprinelo da Srbija bude pozicionirana kao odgovoran i kredibilan partner u očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

On je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, naglasio da se Srbi u našoj južnoj pokrajini susreću sa nezapamćenim terorom od strane Kurtijevog režima, i da se iz dana u dan suočavaju sa narušavanjem osnovnih ljudskih, ekonomskih i političkih prava.

Ministar je poručio da se Beograd zalaže za mir u regionu i dijalog kao mehanizam opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, ali da će, kroz mere koje je nedavno usvojila Vlada Srbije, nastaviti da insistira na primeni do sada postignutih sporazuma.

Nastavićemo da apelujemo na čitavu međunarodnu zajednicu da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine ponovo postavi visoko na svojoj političkoj agendi, rekao je Đurić.

Šef srpske diplomatije je posebno naglasio važnost uloge UNMIK-a, kao nosioca okvira za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Ministar je, takođe, uputio poziv sagovornici da prisustvuje događaju na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN posvećenom predstojećoj međunarodnoj izložbi Ekspo 2027, čiji domaćin je naša zemlja.

On je rekao da će tom prilikom, osim ove manifestacije, biti promovisana i Srbija kao zemlja inovacija, novih tehnologija i digitalizacije.