Foto: srbija.gov.rs

Uspešno završena revizija aranžmana sa MMF-om

Vesti Autor: M.S. | 13:26 Sreda, 01 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je uspešno završena revizija aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, dodavši da je ova međunarodna finansijska institucija ocenila da je Srbija ispunila sve što je dogovoreno na vreme i na pravi način.  

Mali je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, povodom pozitivnih ocena MMF-a, istakao da je naša ekonomija, uprkos velikoj svetskoj krizi, i dalje stabilna, uz napomenu da je sve što je planirano u budžetu za narednu godinu realno i da će biti ispunjeno, pre svega povećanje plata, penzija i minimalne zarade.

-Zbog toga je predlog MMF-a, čija je delegacija boravila u Srbiji od 19. do 31. oktobra, da smanjimo nivo angažovanja prema njima, što znači da aranžman postaje više iz predostrožnosti, jer više nemamo izazove koje smo imali prošle godine kada je bila energetska kriza, predočio je on.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je to važna poruka za građane, ali i za one koji su zainteresovani da investiraju u našu zemlju, dodavši da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u trećem kvartalu BDP Srbije porastao 3,5 odsto i da smo potpuno u dinamici da ove godine on poraste čak 2,5 odsto.

On je istakao da je projekcija za narednu godinu rast od 3,5 odsto BDP-a, a to je, kako je rekao, važno jer veliki broj zemalja, kao što je Nemačka, ulazi u recesiju, dok se Srbija dobro drži.

Mali je rekao da je rast osnova i za dalje kapitalne investicije, ulaganja u zdravstvo, škole, auto-puteve, brze pruge, ali i za dalje podizanje plata, penzija, minimalne zarade, svega što je bitno za građane.