Foto: msp.gov.rs

Uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Gvajane

Vesti Autor: M.S. | 21:34 Nedelja, 22 09 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić potpisao je danas u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kooperativne Republike Gvajane Hjuom Hiltonom Todom zajednički kominike o uspostavljanju diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Dokument je potpisan na marginama generalne debate 79. zasedanja Generalne skupštine UN.

Đurić je, izrazivši zadovoljstvo zbog formalizovanja odluke o uspostavljanju diplomatskih odnosa, u razgovoru sa gvajanskim kolegom istakao da je Srbija zainteresovana za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i uspostavljanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna i za intenziviranje političkog dijaloga kroz uspostavljanje mehanizma političkih konsultacija, realizaciju poseta na visokom nivou, kao i kroz saradnju u okviru regionalnih organizacija Zapadne hemisfere, u kojima naša zemlja ima status posmatrača.

Ministar je, podsetivši na to da je nekadašnja SFRJ imala dobre veze sa Gvajanom, konstatovao da postoji veliki prostor za razvoj političkih i ekonomskih odnosa, kao i za saradnju u oblasti visokog obrazovanja.

Đurić je, u tom smislu, upoznao sagovornika sa programom dodele stipendija za studiranje stranih studenata u našoj zemlji pod nazivom “Svet u Srbiji”, i izrazio nadu da ćemo u predstojećem periodu imati priliku za to da u Srbiji ugostimo i gvajanske studente.