Foto: srbija.gov.rs

Velike mogućnosti za jačanje saradnje sa Brazilom u oblasti poljoprivrede

Vesti Autor: B.O. | 18:32 Petak, 26 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i ambasador Savezne Republike Brazil Žoze Mauro da Fonseka Košta Kouto razgovarali su danas o unapređenju bilateralnih odnosa i produbljivanju saradnje, pre svega, u oblasti poljoprivrede i ekonomije.

Vučević je iskazao zahvalnost Brazilu na uzdržanom stavu prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, i poručio da ova rezolucija neće doprineti stabilizaciji prilika u regionu, niti poboljšanju odnosa srpskog i bošnjačkog naroda.

Premijer je takođe preneo zahvalnost ambasadoru na principijelnoj podršci Brazila teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

On je istakao da prostor za unapređenje bilateralne saradnje vidi posebno u oblasti poljoprivrede, naglasivši da je Srbija tradicionalno poljoprivredna zemlja, kao i da iskustva Brazila možemo iskoristiti za povećanje stočnog fonda.

Takođe, prostor za unapređenje saradnje je i na polju proizvodnje bio-goriva, sa kojim Brazil ima bogato iskustvo i znanje, naveo je Vučević i dodao da takva proizvodnja pomaže očuvanje životne sredine.

Ambasador je ukazao na to da je ta zemlja drugi najveći proizvođač bio-goriva na svetu, naglasivši da zbog globalnih klimatskih ciljeva i smanjenja emisije ugljen-dioksida u sektoru transporta, mnoge države u svetu prelaze na obnovljiva goriva.

On je istakao da je Srbija prepoznata kao zemlja sa najvećim potencijalom u regionu kada je ova tema u pitanju, i dodao da Brazil traži partnere u proizvodnji održivih izvora energije.

Ambasada Brazila će, kako je poručio, krajem oktobra u Beogradu organizovati biznis seminar, na kome će jedna od glavnih tema biti proizvodnja bio-goriva.