Foto: MSP Srbije

Velike mogućnosti za proširenje saradnje Srbije i Meksika

Vesti Autor: B.O. | 11:05 Petak, 10 05 2024 Foto: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić izjavio je danas, u razgovoru sa ambasadorom Meksika Karlosom Isaurom Feliksom Koronom, da tradicionalno veoma dobri politički i prijateljski odnosi i uzajamno razumevanje u međunarodnoj areni stvaraju prostor za otvaranje novih oblasti saradnje.

Đurić je ukazao na to da Srbija i Meksiko dele snažno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava i opredeljenost za multilateralizam.

U skladu s tim, kako je preneo, Srbija je veoma zahvalna Meksiku na doslednoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i razumevanju za stavove sa kojima Srbija tim povodom istupa u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da postoje brojni neiskorišćeni potencijali za unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa, posebno u domenu poljoprivrede, jer, iako robna razmena u proteklih pet godina beleži konstantan rast, saradnja na polju ekonomije je i dalje znatno ispod realnih mogućnosti dveju država.

Đurić je istakao da je za Srbiju veoma važno da i kroz multilateralne kanale, odnosno kroz regionalne organizacije u kojima imamo status posmatrača, poput Organizacije američkih država i Asocijacije karipskih država, nastavi rad na izgradnji što boljih odnosa sa zemljama tog dela sveta, te da se i tu nadamo podršci meksičkih prijatelja.