Foto: srbija.gov.rs

Veliki kulturno-istorijski značaj revitalizacije Rajačkih pivnica

Vesti Autor: B.O. | 19:19 Sreda, 18 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar kulture u Vladi Republike SrbijeNikola Selaković prisustvovao je danas u Negotinu potpisivanju ugovora između Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i preduzeća Rajačke pivnice d.o.o o poslovnoj saradnji na rehabilitaciji Rajačkih pivnica.

Ugovorom, koji su potpisali direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goran Vasić i direktor preduzeća Rajačke pivnice DOO Vukašin Šćepanović, predviđena je saradnja na tehničkoj obnovi Rajačkih pivnica, izradi preliminarne tehničke procene, studije njihove zaštite i očuvanja za potrebe izrade plana detaljne regulacije i izrade studije revitalizacije.

Kao cilj saradnje istaknuta je potpuna revitalizacija kompleksa Rajačkih pivnica i očuvanje ovog kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srbije.

Kompleks Rajačkih pivnica, nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja nalazi se na Preliminarnoj listi svetske kulturne baštine pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko). Pivnice su naselje napravljeno za proizvodnju i skladištenje vina, izgrađeno u toku devetnaestog i početkom dvadesetog veka, kada su i doživele svoj vrhunac. 

Nakon potpisivanja ugovora, ministar kulture, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković, predsednik Eliksir grupe i direktor preduzeća Rajačke Pivnice DOO obišli su kompleks Rajačkih pivnica, koji je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za Srbiju.

Selaković je tom prilikom istakao da ovaj kompleks obuhvata stotine nekadašnjih vinskih podruma koji su služili za proizvodnju i skladištenje vina i da predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju.

Ministar je naglasio da je potpisani ugovor pionirski, odnosno prvi poduhvat ove vrste u Srbiji, precizirajući da će Republički zavod za zaštitu spomenika kulture preuzeti obavezu izrade dve veoma važne studije.

Prema njegovim rečima, prva je studija rehabilitacije u cilju revitalizacije ovog prelepog kompleksa, a druga je studija zaštite u cilju izrade plana detaljne regulacije sela Rajac, u okviru kojeg se nalazi kompleks Rajačkih pivnica.

Naš cilj je da stručnim savetima, uputstvima i instrukcijama Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao najvažnije ustanove za zaštitu spomenika kulture u Srbiji, pomognemo jednoj ozbiljnoj društveno-odgovornoj kompaniji, poručio je ministar.