Foto: srbija.gov.rs

Veliki uticaj demografskih kretanja na tržište rada

Vesti Autor: M.S. | 16:39 Ponedeljak, 15 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić govorila je danas na konferenciji „Jedan region, jedno tržište – korak ka zajedničkom tržištu EU” u Novom Sadu o povezanosti demografskih kretanja i kretanja na tržištu rada.

Kisić je istakla da ogroman uticaj na tržište rada imaju, pored ostalih, dve činjenice – s jedne strane da nam se decenijama unazad rađa sve manje dece, što je izuzetno nepovoljno, a sa druge strane da se produžio životni vek, što je izuzetno povoljno.

Ministarka je rekla da je ponosna na pronatalitetne mere koje primenjuje Srbija, budući da su finansijska izdvajanja za populacionu politiku od 2012. godine 12 puta veća, tako da danas za rođenje trećeg deteta roditelji dobijaju nešto više od dva miliona dinara, a za četvrto tri miliona dinara.

Prema njenim rečima, po prvi put postoje i subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine u vidu bespovratnih sredstava do 20 odsto vrednosti nekretnine, a najviše 20.000 evra.

Ona je naglasila da su ove mere počele da daju rezultate, pa je stopa fertiliteta, koja je 2011. godine bila 1,43, sada 1,63, dodavši da smo jedina zemlja u regionu koja beleži trend porasta.

Kisić je ukazala na značaj ovakvih konferencija, koje okupljaju predstavnike država regiona, jer saradnja otvara put za dalji napredak i razvoj.