Foto: srbija.gov.rs

Žigmanov čestitao Dan Bošnjaka

Vesti Autor: B.O. | 09:15 Subota, 28 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je danas predsedniku Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine Adelu Slatini i svim pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji njihov praznik 28. septembar – Dan Bošnjaka.

Ovaj datum se obeležava u znak sećanja na prvi Svebošnjački sabor održan u Sarajevu 28. septembra 1993. godine, kada je usvojena Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak umesto naziva musliman koji se koristio u vreme bivše Jugoslavije.

Nakon najbrojnije mađarske, Bošnjaci su druga po brojnosti nacionalna manjina u Republici Srbiji i jedna od retkih koja beleži demografski rast.

Prema poslednjem Popisu stanovništva 2022. godine, u Srbiji živi 153.801 pripadnik ove nacionalne zajednice. Novi Pazar je njihov politički i kulturni centar, a većinsko su stanovništvo u Sjenici i Tutinu.

Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine predstavlja samoupravno telo koje zastupa interese Bošnjaka u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja na svom jeziku, kao i službene upotrebe jezika i pisma, te učestvuje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih oblasti.

Sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine i budžeta jedinice lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda.

Vlada Srbije posvećena je afirmaciji vrednosti multikulturalizma, u čijoj osnovi je očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta građana svih zajednica, kroz obezbeđivanje svih potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Bošnjaci u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i životne perspektive pripadnika svoje zajednice.