Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Vidovdan simbol požrtvovanosti i svega dobrog u nama

Vesti Autor: M.S. | 13:46 Petak, 28 06 2024 Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević poručio je danas u Kruševcu da je Vidovdan ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta, ali i podsetnik na ključne trenutke i iskušenja kroz koje smo kao narod prošli u istoriji.

Vučević je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635-godišnjice Boja na Kosovu, rekao da je ovaj dan jedan od najvažnih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda, koji obeležavamo 635 godina.

Vidovdan je dan, kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost. Sudbonosni 28. jun nije samo datum u nekom kalendaru, već momenat koji simbolizuje otpornost, požrtvovanost i ono sve što je dobro u nama, naglasio je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koje opominje i budi, hrabri i bodri, krepi i uči.

Vidovdan je i to da zapamtimo dan kada smo pobedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu, rod i veru, pre Kosova, na Kosovu i posle Kosova. Među njima je na prvom mestu sveti knez Lazar koji se 1389. godine pre privoleo nebeskom nego prolaznom zemaljskom carstvu, istakao je predsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, knez Lazar je doneo odluku da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega, što oličava duh Vidovdana.

To je biranje časti umesto potčinjavanja nepravdi, jačem i snažnijem. To je ono što niske duše utamničene ropskim lancima ne mogu da shvate, niti da razumeju, poručio je Vučević.

On je istakao da je kolosalni boj na Kosovu duboko urezan u nacionalnu svest, podsećajući nas na visoku cenu slobode, i dodao da je svaka generacija imala svoj vidovdanski ispit.

Kroz naš rad moramo osigurati da plamen slobode nastavi da gori za buduće generacije, da živi, radi i gradi se Srbija, rekao je on, podsetivši na to da se naša zemlja poslednjih godina suočava sa novim izazovima.

Pritisci iz inostranstva, ugrožavanje naše političke nezavisnosti, osporavanje naše vojne neutralnosti i kršenje međunarodnog prava, testiraju našu mudrost, strpljenje i odlučnost. Vidovdan nas živo podseća na to i uči da smo u prošlosti prevazišli veće izazove i iz njih izašli jači, rekao je premijer.

On je napomenuo da smo najveće pobede postizali kombinacijom svetog trojstva našeg opstanka - a to su mudrost, strpljenje, a kad zatreba i besprekorna i zavetna odlučnost.

I danas, kao i mnogo puta kroz istoriju, opet pokušavaju da Srbiji slome kičmu zbog Kosova i Metohije, upozorio je Vučević, poručivši da se nastavlja odlučna borba za očuvanje državnih nacionalnih i narodnih interesa, za opstanak Kosova i Metohije i pre svega za opstanak Srba u pokrajini.

Naša snaga leži u precima, ali pre svega u potomcima - u našem narodu i ujedinjenoj Srbiji koja nikada ne sme da se deli, podvukao je premijer.

Vučević je prethodno, predsedavao svečanoj sednici Vlade Republike Srbije u Gradskoj kući u Kruševcu, na kojoj su učestvovali svi ministri, da bi potom u pratnji ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanje Starovića, položio vence na Spomenik Kosovskim junacima.