Foto: ig/buducnostsrbijeav

Vučić razgovarao sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO Borisom Rugeom

Vesti Autor: K.C. | 12:26 Sreda, 21 08 2024 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Borisa Rugea.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić je prisustvovao sastanku. 

Vučić i Ruge su razgovarali o najvažnijim pitanjima, situaciji u regionu, bezbednosti na KiM i mogućim implikacijama nastavka jednostranih poteza Kurtijevog režima.

„Izrazio sam veliku zabrinutost zbog tendencije usložnjavanja situacije uprkos svim nastojanjima Beograda da otvorena pitanja vrati u okvire dijaloga. Takođe, istakao sam da konstantan rizik od eskalacije tenzija koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem, u ogromnoj meri utiče na srpski narod na KiM, koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu“, objavio je predsednik Srbije na svojim društvenim mrežama.

Kako kaže, zahvalio je sagovorniku na pažnji koju poklanja ovom pitanju, budući da je i sam dobar poznavalac prilika na Kosovu i Metohiji.

Vučić je naglasio da je neophodno intenziviranje diplomatskih napora i koordinacija sa snagama KFOR u skladu sa Rezolucijom 1244 i ovlašćenjima koja te snage imaju u sklopu svog mandata, kako bi se osigurala bezbednost Srba na KiM, vraćanje Prištine na dijalog i ispunjavanje svih obaveza, a pre svega formiranje ZSO.

„Istakao sam da Srbija ostaje privržena vojnoj neutralnosti“, zaključio je predsednik.