Foto: ig/buducnostsrbijeav

Vučić u obilasku radova na obilaznici: UBRZAJTE radove!

Vesti Autor: K.C. | 11:44 Četvrtak, 26 05 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio gradilište Sektora 6 obilaznice oko Beograda, od tunela Streževica do Bubanj Potoka, dužine 9,6 kilometara i zatražio od izvođača da ubrzaju radove.

- Zamolio sam naše prijatelje (izvođače) iz Kine i Azerbejdžana da ubrzaju radove, istakao je Vučić tokom obilaska radova i naglasio da će završetkom obilaznice biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda i da petkom popodne više neće postojati saobraćajni čep na autoputu na izlasku iz Beograda prema Bubanj Potoku.

Sektor 6 je najsloženiji deo obilaznice od Straževice do Bubanj Potoka sa punim profilom autoputa (ukupno šest traka) širine 30 metara, tunelom Beli Potok dužine 360 metara, petljom Avala, petljom Bubanj Potok, gde će se obilaznica spajati sa autoputom Beograd-Niš, i 13 mostova.

Tokom obilaska radova, predsednik Vučić je pitao kada će biti gotova cela obilaznica, što znači sektor 5 (od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući i levu cev tunela Straževica) sektor 6 i dobio različite odgovore: ministar građevinarstva Tomislav Momirović je rekao da će sve biti gotovo do marta, a vd. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak da će sve može da bude gotovo do kraja ove godine. Predstavnici gradilišta su rekli da će sektor 5 biti pušten u junu.

S obzirom na različite odgovore koje je dobio, zapitao je kada treba da bude sve gotovo prema ugovoru i dobio odgovor od Drobnjaka da je to 10. septembar, a da je u njegovim informacijama rok 6. aprila i konstatovao da je u pitanju kašnjenje od oko šest meseci.

Trebalo bi izgraditi i dodatni deo obilaznice od Bubanj Potoka prema Pančevu, sa velikim mostom preko Dunava kod Vinče, dodao je predsednik Vučić.

Kako je rečeno je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, radovi na mostovima i trasi se odvijaju planiranom dinamikom.

15. juna bi trebalo da bude otvorena za saobraćaj druga traka autoputa u Sektoru 5, od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući levu cev tunela Straževica dužine 745 metara, najavio je ministar Momirović.

Cela deonica obilaznice od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama.

Kineska kompanija Power Construction Corporation of China je izvođač radova, a podizvođač azerbejdžanski AzVirt i domaće firme.