Foto: beograd.rs

Za Beograđane bi bilo dobro da dobiju konstituisan NOV SAZIV Skupštine grada

Vesti Autor: K.C. | 13:55 Sreda, 31 01 2024 Foto: beograd.rs

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević podsetio je da je konstitutivna sednica Skupštine Grada Beograda, na kojoj će se birati predsednik i ostali organi gradske skupštine, zakazana za 19. februar.

On je u izjavi za TV Evronjuz rekao da je zakon vrlo jasno definisan kada su u pitanju postizborne procedure.

– Ako 19. februara ne bude većine za izbor predsednika Skupštine grada, republička vlada u roku od dva meseca od proglašenja konačnih rezultata uvodi Privremeni organ, a potom se raspisuju izbori koji moraju biti održani u roku od 40 do 60 dana. Zakon jasno precizira da se konstitutivna sednica mora održati u roku od mesec dana od dana proglašenja konačnih rezultata, koji su proglašeni 21. januara. Skupština se smatra konstituisanom kada se izaberu predsednik skupštine, njegov zamenik i sekretar. Za građane Beograda bi bilo dobro da dobiju konstituisanu skupštinu 19. februara i da se u roku od 30 dana izabere gradonačelnik, kako bi nova vlast što pre krenula da radi kvalitetno, efikasno i za dobrobit svih Beograđana, jer Grad očekuju važni projekti u budućnosti – poručio je Nikodijević.

On je rekao da ne želi da se bavi spekulacijama o tome da li će biti većine za izbor organa Skupštine grada, te da će se to znati na sednici.

– Pozvani su svi politički subjekti sa kojima mislimo da delimo zajedničke vrednosti na razgovor o formiranju gradske vlasti, kako bismo zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje gradom i njegov dalji razvoj – zaključio je Nikodijević.