Foto: srbija.gov.rs

Zabeležen još jedan etnički motivisani incident na Kosmetu

Vesti Autor: B.O. | 17:15 Četvrtak, 25 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je pre dve noći grupa albanskih ekstremista napala dvadesetogodišnjeg Petra Kostića, na parkingu u Kosovskoj Mitrovici, opljačkala ga i mučki pretukla, čime su zaokružili alarmantni niz od 500 etnički motivisanih incidenata prema Srbima od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

U saopštenju se ukazuje na to da se Srbi svakodnevno susreću sa nemogućim uslovima za život na prostoru Kosova i Metohije, a o tome svedoči i ovaj podatak o broju etnički motivisanih incidenta, koji su direktna posledica antisrpske politike koju sprovodi Kurtijev režim.

Sve Kurtijeve političke odluke donete su samo da zagorčaju život Srbima na Kosovu i Metohije, a zapaljiva retorika podstiče nasilje i incidente na terenu, od napada na Srbe, objekte SPC i srpsku imovinu.

Čineći, sa jedne strane institucionalno nasilje prema Srbima, i sa druge strane podgrevajući nacionalnu netrpeljivost koja dovodi do ovakvih i sličnih fizičkih napada kojih je bilo u velikom broju u prethodne tri godine, režim u Prištini želi da sprovede novo etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

Beograd će, uprkos svim izazovima, nastaviti da sprovodi politiku mira, ali istrajno i uporno tražiti da se svaki pojedinačan incident rasvetli i da počinioci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni, jer samo tako se Srbima mogu omogućiti elementarni uslovi za miran i slobodan život na prostoru Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju.