Foto: srbija.gov.rs

Zabrana trgovine srpskim proizvodima na KiM namerno izazivanje humanitarne krize

Vesti Autor: M.S. | 13:05 Utorak, 09 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović saopštio je danas da je poslao pismo svim ministrima trgovine zemalja Evropske unije, Velike Britanije, SAD i CEFTA u kojem po treći put za godinu dana upozorava na to da je i dalje na snazi zabrana trgovinom srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije.

Momirović je rekao da je ova zločinačka politika odnedavno proširena još jednim vidom ekonomske agresije, zabranom upotrebe dinara na teritoriji Kosova i Metohije.

On je istakao da svi koji tolerišu ovakve postupke tzv. kosovskih vlasti moraju da budu svesni da postaju saučesnici u jednom velikom zločinu prema srpskom narodu, u namernom izazivanju humanitarne krize, jer srpsko stanovništvo na Kosmetu zavisi od osnovnih prehrambenih proizvoda koji se dostavljaju iz centralne Srbije.

Ovaj vid neviđenog ekonomskog pritiska potpuno odudara od svih evropskih standarda slobodnog protoka ljudi i robe. Potpuno je protivno osnovnim principima EU i više je nego očigledno da je posle toliko vremena jedini cilj zastrašivanje i proterivanje srpskog naroda sa teritorije Kosova i Metohije, zaključio je ministar.