Foto: must.gov.rs

Najbolji studenti ekonomije na stručnoj praksi u Ministarstvu trgovine

Vesti Autor: M.S. | 14:44 Ponedeljak, 15 05 2023 Foto: must.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne  trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas sa dekankom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Žaklinom Stojanović Protokol o saradnji resornog ministarstva i Ekonomskog fakulteta.

Momirović je nakon potpisivanja protokola istakao da je ovakav princip saradnje akademskog i državog sektora izuzetno značajan za podsticanje profesionalnog razvoja perspektivnih mladih kadrova kroz obavljanje stručne prakse u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, gde će paralelno sa njihovim usavršavanjem doći i do dodatnog unapređenja rada državne uprave.

Ministar je naveo da će Protokolom o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu, koji se nalazi među nekoliko najboljih u Centralnoj i Istočnoj Evropi, najboljim studentima ekonomije biti omogućeno da obavljaju stručnu praksu u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

Saradnja sa Ekonomskim fakultetom nije samo sporazum na papiru, to je izraz našeg dubokog uverenja da mladi ljudi predstavljaju snagu koja može dodatno da transformiše i modernizuje naš sektor trgovine, uzimajući u obzir ubrzane trendove promena u njemu, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Protokol o saradnji predstavlja još jedan korak na važnom putu pripreme studenata za odgovorne zadatke koji su pred njima.

Mladi ljudi, studenti, nosioci su promena, inovacija i napretka jednog društva, a po mom mišljenju ključ ekonomskog razvoja leži upravo u tesnoj saradnji nauke, privrede i države, poručio je Momirović.

On je ukazao na to da će program stručne prakse pružiti studentima priliku da se upuste u različite oblasti rada Ministarstva trgovine, uključujući međunarodnu trgovinu, trgovinske sporazume, tržišno istraživanje i analizu, kao i regulatorne i političke aspekte trgovine.

Kroz direktnu interakciju sa zaposlenima u Ministarstvu trgovine studenti će biti u mogućnosti da steknu uvid u složene procese i odluke koje utiču na trgovinu na nacionalnom i međunarodnom nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.