Foto: kim.gov.rs

Zahtev za iseljenje redakcije „Jedinstva“ atak na slobodu medija na Kosovu i Metohiji

Vesti Autor: M.S. | 17:41 Sreda, 15 05 2024 Foto: kim.gov.rs

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je danas da se talas nasilja, provokacija i ugrožavanja sloboda srpskog stanovništva nastavlja zahtevom redakciji „Jedinstva“, jedinog lista u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku, da se iseli iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici, u kojima se nalaze od 2003. godine.

U saopštenju se podseća na to da je redakcija „Jedinstva” već jednom bila izložena egzodusu, s obzirom na to da su nasilno proterani iz Prištine 1999. godine, iz prostorija koje su vlasništvo zaposlenih i za koje imaju kompletnu dokumentaciju i posedovni list.

„Ovo je grub udarac na slobodu medija i informisanja, ali i na sve novinare i zaposlene u „Jedinstvu”, koji punih osam decenija profesionalno, hrabro i požrtvovano obavljaju jedan od najtežih i najizazovnijih poslova.

Cilj ponovnog proterivanja „Jedinstva” jeste da Srbi ostanu potpuno uskraćeni za istinite i pravovremene informacije koje dobijaju putem štampe.

Kao i uvek kada se radi o ugrožavanju ljudskih i institucionalnih prava našeg naroda u pokrajini, ne postoji nikakav pravni dokument kojim bi se dokazalo da „Jedinstvo“ bespravno koristi prostor u Ulici kralja Petra Prvog u Kosovskoj Mitrovici, pa se zbog toga i ovog puta pribeglo pretnji golom silom i specijalnom policijom, koje su upućene novinarki i direktorki ovog lista Radi Komazec.

Činjenica da je ovo samo poslednji u nizu incidenata koji se prethodnih meseci događaju gotovo svakodnevno, pokazuje da režim Aljbina Kurtija nastoji da stalno održava atmosferu zastrašivanja i podgrevanja kolektivne psihoze i mržnje prema Srbima i na taj način izazove njihov konačni egzodus sa prostora Kosova i Metohije.

Naravno da su ideolozi etnički čistog Kosova i Metohije protivnici dijaloga i bilo kakve normalizacije na terenu i umesto šansi za napredak, nude mržnju i beznađe.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestiće sve međunarodne misije o ovom udaru na „Jedinstvo” i slobodu štampe, i pomoći će zaposlenima u redakciji da se sa ovim izazovom izbore, ne dozvoljavajući da ostanu na ulici.

Direktor Kancelarije Petar Petković će tokom boravka u Briselu obavestiti i posrednika u dijalogu o pretnjama i udaru na ovaj ugledni list i njegove zaposlene“, navodi se u saopštenju.