Foto: srbija.gov.rs

Najoštrija osuda napada na srpske novinare u Kosovskoj Mitrovici

Vesti Autor: M.S. | 12:38 Utorak, 16 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije najoštrije je osudilo napad na novinarku "Politike" Biljanu Radomirović i novinara "Jedinstva" Zorana Vlaškovića, koji se dogodio kod glavnog mosta između južne i severne Kosovske Mitrovice.

U saopštenju se navodi da je građanin albanske nacionalnosti fizički nasrnuo na novinare, koji su bili na izvršenju svojih radnih zadataka, a novinarku je gađao staklenom flašom što je dovelo do nanošenja telesnih povreda.

Ovaj najnoviji slučaj samo je još jedan u nizu incidenata koji za cilj imaju ometanje ili potpuno onemogućavanje nesmetanog rada srpskih novinara na području AP Kosovo i Metohija.

Takva, apsolutno neprihvatljiva praksa, jasno ukazuje na stvarni odnos privremenih organa u Prištini prema svim pripadnicima srpskog naroda koji su upravo u ovom periodu predmet posebno intenziviranog sistematskog progona i izloženosti svakovrsnim oblicima nasilja.

Uprkos tome, Ministarstvo od nadležnih organa očekuje brzu reakciju, privođenje pravdi počinioca ovog nedela i pokretanje odgovarajućeg postupka.

Istovremeno, Ministarstvo poziva predstavnike međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija koje se bave slobodom medija i bezbednošću novinara da osude ovakvo ponašanje, kao i da utiču na privremene organe vlasti u Prištini kako bi se stalo na put nasilju nad Srbima.

Ministarstvo apeluje na sve nadležne da novinarima na području AP Kosovo i Metohija obezbede uslove za nesmetano obavljanje svog posla, dodaje se u saopštenju.