Foto: srbija.gov.rs

Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji

Vesti Autor: M.S. | 20:14 Petak, 05 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom septembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

Vesić je rekao da je od danas u funkciji poslednji deo železničke stanice Novi Sad, koji je namenjen putnicima.

Šalteri za prodaju karata su završeni, kao i čekaonice tako da će od danas ova železnička stanica, koja je rađena u dve faze, biti potpuno u funkciji, dodao je Vesić i podsetio da je prva faza rađena kada je građena brza pruga između Beograda i Novog Sada, a druga sada, kada se završava brza pruga do Subotice.

Ministar je naveo da je za radove ukupno uloženo 65 miliona evra i da su, između ostalog, urađeni novi peroni, a broj koloseka povećan sa devet na 12.

Samo u ovu zgradu je uloženo ukupno 16 miliona evra. Ona je renovirana, ima neke nove delove, ali je uz uslove Zavoda za zaštitu spomenika sačuvan izgled stanice kakav je imala kada je napravljena i po kojem je poznata, ukazao je ministar.

On je najavio da će do kraja avgusta ili početkom septembra biti završene sve druge stanice na pruzi između Novog Sada i Subotice.

Vesić je napomenuo da će, kao što je i najavljeno, u avgustu početi statičke probe nakon čega će 23. septembra početi dinamičke probe koje će vršiti nemačka kompanija “Dojče ban”, koja će izvršiti i tehnički prijem pruge.

Očekujemo da negde od sredine oktobra počnemo sa probnim vožnjama na relaciji između Novog Sada i Subotice, što će trajati oko dva meseca u zavisnosti od toga koliko puta ćemo proći prugu. Naša procena je da ćemo do kraja novembra, najkasnije početkom decembra imati redovan železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice odnosno između Beograda i Subotice, rekao je Vesić i dodao da će putovanje brzim vozom između Beograda i Subotice trajati 70 minuta, a između Novog Sada i Subotice nešto manje od 40 minuta.

Ministar je istakao da će, kada bude puštena u saobraćaj pruga do Subotice, kroz železničku stanicu Novi Sad na dnevnom nivou prolaziti više od 150 vozova, te dodao da će broj vozova biti mnogo veći kada bude puštena pruga do Budimpešte, a očekuje se da će ona biti završena 2026. godine.

On je najavio da će, kada bude uspostavljen železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice odnosno Beograda i Subotice, vozovi saobraćati od 5 časova ujutru do 22 časa.

Osim ministra Vesića, događaju su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski, vršilac dužnosti generalne direktorke „Infrastrukture železnica Srbije“ Jelena Tanasković, izvršni direktor „Infrastrukture železnica Srbije“ Milan Novović i vršilac dužnosti generalnog direktora kompanije “Srbija voz” Ivan Bulajić.