Foto: srbija.gov.rs

Žigmanov čestitao Dan osnivanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine

Vesti Autor: B.O. | 10:33 Sreda, 03 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je danas pripadnicima albanske nacionalne zajednice 3. jul – Dan osnivanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Pripadnici albanske nacionalne manjine izabrali su prvi put svoj nacionalni savet na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina održanim 2010. godine.

Kao i ostali saveti nacionalnih manjina, Nacionalni savet albanske nacionalne manjine ima status pravnog lica i manjinsko je samoupravno telo.

Njegovo sedište je u Bujanovcu, a sredstva za finansiranje rada obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, jedinica lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda.

Osim izdvajanja sredstava za rad saveta nacionalnih manjina, državni organi različitih nivoa vlasti u Srbiji opredeljuju finansijska sredstva za rad institucija koje su od značaja za albansku nacionalnu manjinu i za projekte koji afirmišu kulturu i obrazovanje te nacionalne manjine i informisanje na albanskom jeziku.

Albanski jezik i pismo su u službenoj upotrebi u tri jedinice lokalne samouprave na jugu Srbije u kojima žive pripadnici albanske nacionalne manjine – Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

Pripadnici albanske nacionalne manjine se školuju na svom jeziku na nivou predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja.

Informisanje na albanskom jeziku ostvaruje se posredstvom štampanih i elektronskih medija i većeg broja veb-portala.

Pripadnici albanske nacionalne manjine ostvaruju svoja prava u oblasti kulture kroz učešće u kulturnim manifestacijama, kao i delovanjem kulturnih ustanova i udruženja.

Prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2022. godine, u Srbiji živi 61.687 pripadnika albanske nacionalne manjine.

Kroz politiku afirmacije vrednosti multikulturalizma u Srbiji biće nastavljen rad na obezbeđivanju preduslova za uspešno razvijanje nacionalnih institucija i perspektiva pripadnika nacionalnih zajednica u našoj zemlji.