Foto: srbija.gov.rs

Žigmanov čestitao građanima Dan državnosti Republike Srbije

Vesti Autor: M.S. | 18:40 Sreda, 14 02 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je građanima 15. februar - Dan državnosti Republike Srbije.

-Ovaj dan obeležava se u znak sećanja na dva  istorijska datuma u novijoj srpskoj istoriji, na početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije 1835. godine.

Duboko utkani u tradiciju i kulturu srpskog naroda, oba događaja predstavljaju početak razvoja moderne srpske države, koja je još početkom 19. veka utemeljena na slobodarskom duhu, vladavini prava i pravnoj državi.

Bunt protiv ugnjetača koji je ujedinio ustanike na zboru u Orašcu i, tri decenije kasnije, humanistički i vizionarski duh Sretenjskog ustava, ideje su i dela na kojima danas počiva moderna srpska država, podsećajući nas koliko je važno negovanje sećanja na istorijske događaje i hrabre pretke.

Danas se sećamo Karađorđevih ustanika i junaka srca slobodnog, kao i  tvorca Sretenjskog ustava Dimitrija Davidovića, koji je ugradio najliberalnije ideje tog vremena u najviši pravni akt, čime se Miloševa Srbija svrstala u mali broj pravno i politički uređenih država.

Sretenje nas podseća na obavezu negovanja slobodarske i demokratske težnje srpskog naroda,  koje su utkane u ova dva značajna istorijska događaja.

Slavna tradicija srpske države, osim što nas nadahnjuje i inspiriše u svom svakodnevnom poslu, doprinosi poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, temeljnih vrednosti našeg društva.

Demokratsko društvo, u čijem je središtu građanin sa garantovanim i ostvarenim ljudskim pravima i slobodama su principi koje današnja Republika Srbija deli sa modernim evropskim državama, navodi se u čestitki Žigmanova.