Foto: ig/anabrnabic

Žiofre - Strane da ulože maksimalnu energiju na postizanju PRAVNO OBAVEZUJUĆEG SPORAZUMA

Vesti Autor: K.C. | 16:28 Subota, 26 11 2022 Foto: ig/anabrnabic

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas u Beogradu da svi sporazumi postignuti u dijalogu Beograda i Prištine moraju da budu primenjeni.

Žiofre je ukazao i na potrebu da se dve strane hitno koncentrišu na pregovore radi postizanja konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, posle sastanka u Beogradu kojem su prisustvovali i svi ambasadori članica Unije, Žofre je najavio da će Žozep Borelj uskoro pozvati dve strane na dalje pregovore.
"Porebno je da strane ulože maksimalnu energiju kako bismo došli do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. EU je odlučna da radi sa Prištinom i Beogradom na postizanju sporazuma", kazao je Žofre. On je naveo da su dogovorom o registarskim tablicama vozila, "sprečene dalje tenzije" i dodao da EU ceni "konstruktivnu i odgovornu ulogu" Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić je kazala da "ne vidi način" da do proleća 2023. bude postignut konačni sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Po njenim rečima pre toga mora da se primeni Briselski sporazum, odnosno da se formira Zajednica srpskih opština.
"Nije realno da za par meseci imamo konačni sporazum ako je bilo potrebno da prođe 10 godina da bi bio primenjen prvi sporazum", zaključila je predsednica Vlade Srbije.