Foto: srbija.gov.rs

ZSO preduslov za obezbeđivanje prava Srba na Kosovu i Metohiji

Vesti Autor: M.S. | 16:11 Ponedeljak, 17 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odeljenju za politička pitanja i izgradnju mira Miroslavom Jenčom.

Sastanku je prisustvovala i specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Karolin Zijade.

Petković je detaljno informisao sagovornike o situaciji u našoj južnoj pokrajini i opasnostima koje regionu prete od jednostranih i sve iracionalnijih poteza Prištine, ukazavši na činjenicu da je Priština nizom jednostranih akata ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini.

On je, u tom kontekstu, upoznao sagovornike sa serijom nedavnih napada na Srbe i opasnim demonstracijama sile Prištine, istakavši poslednji incident, koji se dogodio u Leposaviću za vikend, kada su Kurtijevi specijalci potegli duge cevi i upotrebili suzavac protiv srpskih mladića koji su pevali na proslavi rođendana, a potom bez ikakvih osnova i naloga upali u dve srpske škole.

Petković je ukazao i na nameru Prištine da iseli više od 100 srpskih porodica iz njihovih stanova na severu Kosova i Metohije, pokušavajući na taj način nasilno da izmeni etničku strukturu ovog dela pokrajine.

Takođe, on je podsetio i na to da se navršilo godinu dana od zabrane uvoza srpske robe na Kosovo i Metohiju, što su sve faktori koji utiču na to da se srpski narod oseća nebezbedno i nesigurno i što vodi daljem iseljavanju.

Prema njegovim rečima, u pravcu novih eskalacija na terenu vodi i nedavna Kurtijeva odluka da zabrani upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sa centralnom Srbijom, sa namerom da Srbe ostavi bez svih vidova primanja, da im onemogući lečenje i školovanje i, u krajnjoj instanci, da se srpske institucije i srpski narod zauvek proteraju sa Kosova i Metohije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazio je zabrinutost i zbog činjenice da Priština uporno odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, naglasivši da ZSO predstavlja preduslov za obezbeđivanje individualnih i kolektivnih prava Srba, odnosno za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao i na jednostrano kršenje sporazuma o slobodi kretanja, jer Priština sve češće zabranjuje srpskim zvaničnicima da uđu na teritoriju južne pokrajine i budu sa svojim narodom, pomažući mu u realizaciji mnogih projekata, koji su za njih od životnog značaja.

Petković je istakao da su u tom bezumnom kršenju osnovnih civilizacijskih normi vezanih za slobodu kretanja, prištinske vlasti nedavno vratile i srpskog patrijarha Porfirija sa administrativnog prelaza.

Takođe, on je skrenuo pažnju i na nedavno održan lažni referendum za smenu nelegitimnih albanskih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, naglasivši da Kurti ne mari ni za pravo, ni za demokratsku proceduru, jer je odlučan da u četiri srpske opštine sprovodi vlast sa 3,5 odsto podrške albanskih glasova.

Petković je ponovio da je, uprkos svim dosadašnjim opstrukcijama i opasnim, nasilnim i jednostranim akcijama Prištine, Beograd i dalje opredeljen za rešavanje svih nesuglasica na relaciji Beograd–Priština dijalogom i političkim sredstvima, jer je to jedini način da se obezbedi dugoročna stabilnost u pokrajini i u celom regionu.

On je izrazio zahvalnost Misiji UN na Kosovu i Metohiji na dosadašnjem radu i statusnoj neutralnosti, istakavši da je kroz višegodišnje iskustvo sagledan značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom za Srbe i ostale nealbance u pokrajini.