Foto: Pixabay

Danas PREGOVORI O POVEĆANjU MINIMALCA u Srbiji - Sindikati traže minimalnu ZARADU od 50.000 dinara

Biznis Autor: K.C. | 08:26 Petak, 19 05 2023 Foto: Pixabay

Danas će početi pregovori o novoj minimalnoj ceni rada između predstavnika Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije, koji su članovi Socijalno-ekonomskog (SES).

Kako se navodi, inicijativu za početak pregovora podnela su dva reprezentativna sindikata - Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji se nadaju da bi minimalna zarada mogla da bude vanredno povećana u ovoj godini, usled rasta inflacije.

Predlog sindikata je da minimalna zarada, koja sada iznosi 40.020 dinara, bude izjednačena sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su premašili 50.000 dinara.

Povodom ovog stava sindikata, oglasilo se Ministarstvo finansija, navodeći da se povećanje minimalne cene rada radi jednom godišnje, tako da će novi „minimalac" važi od 1. januara naredne godine.

Vlada Srbije je prošle godine u septembru odlučila da od ove godine minimalna zarada bude povećana 14,3 odsto, na 40.020 dinara.

Prema procenama sindikata, oko 350 do 400 hiljada ljudi u Srbiji prima minimalnu zaradu, dok nešto više od 50 odsto zaposlenih radi za oko 60.000 dinara.