Foto: tw/iKragujevac

Saradnja sa kompanijom „Amazon” od velikog značaja za IKT sektor u Srbiji

Biznis Autor: M.S. | 19:22 Četvrtak, 01 06 2023 Foto: tw/iKragujevac

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Data centru u Kragujevcu potpisivanju Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i kompanije AMAZON WEB SERVICE (AWS).

Sporazum, koji će omogućiti saradnju u oblasti inovacija i ekonomskog razvoja kroz obrazovanje kadrova za primenu najsavremenijih klaud tehnologija, potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i generalni menadžer te kompanije za Evropu Kameron Bruks.

Brnabić je ocenila da je danas još jedan veliki dan za IKT sektor, za digitalizaciju Srbije i svih javnih usluga eUprave, preko obrazovanja, zdravstvenog sistema, do generalno pružanja boljih, transparentnijih i efikasnijih usluga privredi i svim građanima.

Saradnja sa kompanijama poput „Amazona” znači da ćemo mnogo bolje i spremnije dočekati stvari koje se nude građanima širom sveta u smislu inovacija, naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, cilj Vlade Srbije je uvek bio da bude servis građanima i privredi kako bi se gradila naša konkurentnost kao destinacije za napredne tehnologije, što će uticati na mnogo brži i dinamičniji ekonomski rast i razvoj Srbije.

Jovanović je rekao da se potpisivanjem ovog sporazuma sa kompanijom AWS, koja je jedan od najsveobuhvatnijih i najšire prihvaćenih pružalaca klaud usluga na svetu, uspostavlja saradnja u oblasti inovacija i ekonomskog razvoja, zasnovana na razvoju i korišćenju klaud tehnologija.

Zajednički ćemo raditi na edukaciji i razvoju digitalnih veština kod mladih kako bi se razvijali klaud bazirani biznisi i dalje unapređivao IKT sektor u Srbiji, objasnio je ministar.

On je ukazao na to da će, takođe, biti organizovani edukacije, treninzi i sertifikovani programi za javni i privatni sektor u Srbiji i da će se raditi na implementaciji Nacionalne digitalne strategije i razvoju klaud orijentisanih biznisa, u nastojanju da se ojača klaud zakonodavstvo kroz unapređenje Zakona o eUpravi.

Jovanović je podsetio na to da Srbija ulazi u novu eru inovacija, gde preduzetnici, javne organizacije i preduzeća dele viziju modernog digitalnog društva.