Foto: ig/miki_manojlovic_official

Mikiju Manojloviću uručen ZLATNI PEČAT Jugoslovenske kinoteke

Lifestyle Autor: K.C. | 14:25 Petak, 07 06 2024 Foto: ig/miki_manojlovic_official

Jugoslovenska kinoteka obeležila je 75 godina postojanja svečanošću na kojoj je „Zlatni pečat” uručen dramskom umetniku Predragu Mikiju Manojloviću, najviše priznanja ove institucije za doprinos filmskoj umetnosti. Ujedno je  otvoren je 26 po redu Festival nitratnog filma.

Svečanosti je prisustvovao i Nikola Selaković, ministar kulture koji je ocenio da je Manojlović kao čovek i umetnik ugrađen u istoriju našeg filma i doživljaja filma mnogih generacija.

,,Gotovo nepregledan i sjajan opus ovog umetnika spada u najviše domete naše umetnosti svih vremena. Rečenice njegovih likova postale su uzrečice ugrađene u duh našeg jezika," istakao je ministar

U obraćanju pred zvanicama u dvorani Kinoteke „Makavejev”, Miki Manojlović je istakao da je sa „Zlatnim pečatom” doživeo čast koju nije očekivao.
Možda sam je nekad ranije očekivao, ali je ona ipak stigla na vreme. U mojoj  karijeri ništa ne bi bilo kao što jeste da nije bilo reditelja Aleksandra Đorđevića, Srđana Karanovića, Rajka Grlića, Emira Kusturice, Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića (1947-2020) i profesora Vatroslava Mimice (1923-2020), rekao je Manojlović  čija je plodna karijera ilustrovana kratkim odlomcima iz filmova kao što su: „Moj otac na službenom putu”, „Andergraund”, „Rane”, „Mi nismo anđeli”.
ministar Nikola Selaković ocenio je da je Manojlović kao čovek i umetnik ugrađen u istoriju našeg filma i doživljaja filma mnogih generacija.