Foto: ig/printscreen

Na Kuli Beograd obeležena godišnjica rođenja Nikole Tesle

Lifestyle Autor: K.C. | 08:28 Četvrtak, 11 07 2024 Foto: ig/printscreen

U znak sećanja na dan rođenja jednog od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, na Kuli Beograd, najvišoj zgradi u Srbiji i regionu, sinoć je emitovana svetlosna projekcija posvećena Nikoli Tesli.

Nebo iznad Save je tako zasijalo u čast velikog srpskog genija bez čijih izuma ne bi postojao svet kakav poznajemo, navodi se u saopštenju Belgrade Waterfront.

Nikola Tesla je čuven po izumu višefaznih sistema naizmeničnih struja, pronalasku obrtnog magnetnog polja, sinhronog i asinhronog motora i Teslinog transformatora, a imao je i vodeću ulogu u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. Kako je bio čovek ispred svog vremena i vizionar kojeg su s pravom nazivali i Prometejem 20. veka, po Tesli je nazvana i međunarodna merna jedinica za jačinu magnetnog polja (gustinu magnetnog fluksa)", dodaje se u saopštenju.

Osim što na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, obeležava godišnjicu rođenja ovog slavnog Srbina, Belgrade Waterfront će uskoro postati i mesto gde će biti izložena njegova bogata zaostavština, s obzirom na to da će u nekadašnjoj Fabrici hartije Milana Vape biti smešten Muzej Nikole Tesle, ističe se.

Tako će ovaj velikan konačno dobiti prostor kakav zaslužuje, a posetioci će moći da vide zbog čega je srpski narod tako ponosan na njega", zaključuje se u saopštenju.