Foto: Marija Tomić

PUTEVIMA DON KORLEONEA! Upoznajte mesta na Siciliji gde je sniman kultni film "Kum"

Lifestyle Autor: Marija Tomić | 13:09 Subota, 17 09 2022 Foto: Marija Tomić

U martu ove godine navršeno je 20 godina od izlaska u bioskope prvog dela kultne triologije pod nazivom Kum. Ovo filmsko ostvarenje, u kome su uloge bile dodeljene Marlon Brandu, Al Paćinu, Džejmsu Kanu, Robertu Duvalu i Dajani Kiton, bilo je nominovan za 11 Oskara. Adaptacija istoimenog romana, koji je napisao Mario Puzo, a režirao Fransis Ford Kopola, nagrađena je nagradama Američke filske akademije za najbolji film, najboljeg glumca i najbolje adaptirani scenario. Prvi deo je takođe rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije.

Priču koja prati italijansko-američku porodicu Korleone ne treba posebno predstavljati. Radnja filma je uglavnom smeštena u Americi, ali Sicilija se provlači kroz sva tri dela. Ono što je zanimljivo je da scene na Siciliji nisu snimane u mestu Korleone. Kako se priča, Kopola je morao da se opredeli za druge lokacije jer su pokušali da mu nametnu reket, koji je odbijao da plati, pa je kao opomena usledila podmetnuta eksplozija jednog dela opreme. Od lokacija na kojima su snimane scene, turistički najposečenija su sela Sovoka i Forca d’Agrò.

U scenama je učestvovalo lokalno stanovništvo, koje nije bilo plaćeno za angažovanje. Nakon uspeha filma Kopola im se odužio i svakom od sela donirao je po 10.000 dolara.

Na obroncima sela Forca d’Agrò snimljena je scena sahrane oca Vita Korleona, ubijenog jer je uvredio tadašnjeg mafijaškog bosa. U ovom mestu nalazi se rodna kuća i katedrala gde mafijaši traže od meštana da im predaju malog Vita Andolina, kasnije Vita Korleona.

Savoka je još jedno živopisno mesto u kome su snimane scene kada se Majkl susreće i ženi sa mladom i lepom devojkom Apolonijom. Na obližnjem brdu nalazi se crkva Svete Lućije ispred koje su snimane scene venčanja. Još jedna od priča je da je venčanje snimano ispred crkve zato što je, kako je već pomenuto, u snimanju učestvovalo lokalno stanovništvo pa i svestenstvo. Da je scena snimana u crkvi, brak Al Paćina (Majkla) i Simonete Stefaneli (Apolonije) smatrao bi se važećim, te zbog toga oni kleče na vratima crkve.

Svadbena povorka spuštala se uskim ulicama Savoke i dolazi do trga gde je slavlje. Danas se sa jedne strane tog trga nalazi statua posvećena Kopoli a sa druge stane je poznati Bar Viteli. Bar je obrastao rastinjem, za razliku od vremena kada je sniman film, a jedna od unutrašnjih soba je mali muzej posvećen ovom filskom ostvarenju.

U trećem delu, sin Majkla Korleona debijutje kao operski pevač u Palermu. Scene dolaska vozom njegove tada bivše duge supruge Kej snimane su na stanici u Taormini, dok je nastup sniman u poznatom Teatru Masimo u Palermu. Na stepenicama ovog teatra ubijena je njegova ćerka Meri. Poslednji kadrovi trećeg dela filma i života Majkla Korleona snimani su u jednom od najlepših dvoraca na obroncima vulkana Etne, dvorac Catelo degli Schiavi.

Odabirom lokacija na kojima su snimane scene reditelj Kopola je u potpunosti uspeo da prenese duh mesta i porodice Korleone sa Sicilije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marija Tomić (@marijat85)