Foto: fb/Turistička organizacija Srbije

Svetska smotra TAMBURAŠA - „Tamburica fest” od 14. do 17. septembra u Novom Sadu

Lifestyle Autor: K.C. | 12:22 Sreda, 13 09 2023 Foto: fb/Turistička organizacija Srbije

Svetski „Tamburica fest” održaće se u Novom Sadu od 14. do 17. septembra, a fijakeri sa tamburašima provozaće sutra uveče krug gradskim ulicama i bulevarima da najave festival kome je Novi Sad domaćin šesnaestu godinu.

Festival će se uglavnom odvijati na Trgu slobode od 20 časova, u petak i u subotu. Organizatori su se potrudili, prema rečima osnivača festivala Jovana Pejčića, da program bude zanimljiv i bogat.

„Po reakcijama zainteresovanih, očekujemo veliki priliv gostiju iz regiona, inostranstva i naših gostiju. Svake godine u konceptu našeg festivala imamo oko 90 odsto programa koji je posvećen tamburaškoj kulturi i takmičarskog je karaktera”, kazao je Pejčić na konferenciji za medije u festivalskom sedištu koje je i Muzej Tamburica festa.

Preostalih 10 odsto programa je revijalno, sa drugim muzičkim žanrovima. „Ne želimo da budemo previše tamburaški”, navodi Pejčić. Tako će u petak nakon svečanog otvaranja i takmičenja pod nazivom „Tamburaška mondovizija”, te dodela nagrada, nastupiti folk pevač Dejan Matić. Takođe, u subotu će na kraju festivalske tamburaške večeri, koncert imati pop sastav „Leksinton bend”.

Novina ovogodišnjeg festivala je da će se poslednje, četvrte večeri festivala, u Muzeju Tamburica festa, koji se nalazi u Mentratovoj palati kraj popularne Trčike, održati promocija Zbornika stručnih radova „Svetske tamburaške asocijacije”, udruženja koje stoji iza „Tamburica festa”. Muzej je otvoren prošle godine, a za postavku se pobrinuo i kustos Muzeja Vojvodine Aleksandar Antunović.

„Više se ne radi samo o festivalu, nego o doslovnom i direktnom čuvanju tamburaške tradicije, ne samo u smislu nematerijalnog nasleđa, ne samo u smislu izvođenja i autorskog rada, nego i u smislu čuvanja materijalnog nasleđa”, kazao je novinarima Antunović.

Prve večeri, u četvrtak, promenada fijakera kreće od 18 sati kod Muzeja Tamburice i vraća se u centar, kod Katedrale oko 19 časova. Tu je okupljanje tamburaških orkestara koji će iste večeri nastupati u tridesetak lokala i restorana u centru i širem gradskom jezgru.

Druge večeri, u petak, svečano otvaranje festivala je u 20 sati, kada koncert će imati veliki tamburaški orkestar KUD „Branko Radičević” iz Rume i mešoviti hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada. Od 21 sat je „Tamburaška mondovizija” ili izbor najlepše nove pesme 2023. godine. Tu će vokalni solisti iz 11 država: Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, Hrvatske i drugih, uz pratnju Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine, izvesti svoje pesme.

Treće festivalske večeri od 20 sati odvijaće se revija mladih tamburaških orkestara, ali i veterana, sa horom i rok bendom. Zatim će od 21 čas na scenu izaći mali tamburaški sastavi iz pet država. Od 22 sata je revija pobednika iz prethodnih godina.

Organizatori su u oba takmičarska dana pripremili nagrade za takmičare - pobednike.