Foto: tw/milorad_dodik

Ministarstvo finansija SAD proširilo sankcije protiv Milorada Dodika

Region Autor: K.C. | 17:47 Petak, 20 10 2023 Foto: tw/milorad_dodik

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je nove sankcije za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Kako navode iz SAD sankcije su uvedene „proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba“ kao i drugim pojedincima i entitetima koje se dovode u vezu sa njim,.

Na spisku ministarstva su i njegova ćerka i sin, Gorica i Igor Dodik.
„Članovi ove mreže, među kojima su i Dodikova deca, olakšavaju Dodikovu korupciju u bosanskohercegovačkom entitetu RS, omogućavajući mu da crpi javna sredstva iz RS-a i obogaćuje sebe i svoju porodicu na račun građana BiH i funkcionalne vlasti u zemlja“, navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija.

Dodik je prema tim navodima, od 2021. povećao učešće svog sina Igora i ćerke Gorice u političkim i poslovnim aktivnostima unutar RS, izazivajući zabrinutost da RS postaje sve više kao porodični biznis nego politički subjekt BiH.

Na nedavnim izborima u RS-u, nastavlja se, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uključujući Dodika i njegovog sina, sklopio je zaveru da podmiti političke zvaničnike, članove biračkih mesta i izborne posmatrače u nastojanju da korumpirano pobedi na izborima. Igor se bavio podmićivanjem opozicionih političara, kojima su ponuđena politička imenovanja u zamenu za kritične informacije i mesta za posmatrače izbora na biračkim mestima.
Dodikova ćerka Gorica je uključena u političke i poslovne aktivnosti za svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko entiteta koji primaju značajnu pomoć Vlade RS po Dodikovom uputstvu.