Foto: tw/wimbledon

Danas počinje VIMBLDON - Đoković na terenu od 14.30

Sport Autor: K.C. | 09:06 Ponedeljak, 27 06 2022 Foto: tw/wimbledon

Prvog dana ovogodišnjeg Vimbldona na teren će izaći petoro srpskih tenisera među kojima i branilac titule Novak Đoković.

Najbolji srpski teniser i trostruki uzastopni osvajač Vimbldona u prvom kolu igra protiv Sunvu Kvona iz Južne Koreje, trenutno 75. na ATP listi. Meč je prvi na Centralnom terenu i počinje u 14.30. Đoković će juriti 22 uzastopnu pobede na londonskoj travi na putu ka sedmoj tituli koliko je osvojio Amerikanac Pit Sampras. Rekorder je Švajcarac Rodžer Federer, koji ima osam trofeja na Vimbldonu.

Đoković je prošle godine u finalu Vimbldona pobedio Italijana Matea Beretinija 6:7, 6:4, 6:4, 6:3. Najbolji srpski teniser je šest puta u karijeri trijumfovao na Vimbldonu. Treći igrač sveta je do sada osvojio 20 gren slem trofeja.

Od srpskih tenisera danas na teren izlaze i Laslo Đere, Aleksandra Krunić, Miomir Kecmanović i Dušan Lajović.

Laslo Đere u prvom kolu igra protiv Čileanca Alehandra Tabila, drugi meč na terenu broj sedam oko 14 sati..

Krunićeva će na startu Vimbldona igrati protiv Rumunke Sorane Kirstee, na terenu broj osam, kao i Miomir Kecmanović na terenu broj 14 protiv Australijanca Džona Milmana. Takmičenje na tim terenima počinje u 12 časova.

Na startu Vimbldona, Lajović će imati težak zadatak protiv Pabla Karenja Buste iz Španije. Organizatori su ovaj duel postavili na teren broj 15 kao treći meč dana, a ne bi trebalo da počne pre 17 sati.

Ovogodišnji Vimbldon obiluje kontroverzama. Zbog toga što su organizatori Vimbldona zabranili nastup ruskim i beloruskih teniserima i teniserkama zbog rata u Ukrajini, čelnici ATP i WTA su odlučili da ne dodeljuju bodove.

U muškoj konkurenciji neće nastupiti dvojica najbolje plasiranih igrača na ATP listi Danil Medvedev i Aleksandar Zverev. Medvedevu je zabranjen nastup u Londonu zbog rata u Ukrajini, dok se Zverev oporavlja od povrede skočnog zgloba.

Posle godinu dana, na Vimbldonu će nastupiti i Amerikanka Serena Vilijams, koja nije igrala zbog povrede. Ona je dobila specijalnu pozivnicu za učešće na trećem gren slem turniru sezone, a rivalka Amerikanki u prvom kolu biće Francuskinja Harmoni Tan.

Vimbldon traje do 10. jula, a nagradni fond iznosi više od 40 miliona funti.