Foto: srbija.gov.rs

185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske

Vesti Autor: M.S. | 08:07 Četvrtak, 30 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o perspektivi  daljeg razvoja bilateralnih odnosa dveju zemalja u oblastima od obostranog interesa.

Đurić je istakao da činjenica da ove godine obeležavamo 185-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa sjajan je povod za razgovor o realizaciji budućih poseta visokih zvaničnika, kojima bi se dodatno afirmisala postojeća redovna dinamika političkog dijaloga na svim nivoima.

Šef srpske diplomatije je s tim u vezi ocenio da lični i prijateljski odnos dvojice predsednika daje poseban podsticaj i garanciju za dalje osnaživanje sveukupne saradnje dveju država.

On je govoreći o ekonomskoj saradnji, sa zadovoljstvom  konstatovao da se poslednjih nekoliko godina intenzivno razvija, te da počinje da sustiže odlične političke odnose.

Posebno je važno, kako je ocenio Đurić, to što se Francuska već godinama nalazi među prvih deset najvećih investitora u srpsku privredu, kao i među 15 najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje.

Đurić je, takođe, francuskom ambasadoru preneo zahvalnost toj zemlji na podršci za izbor Srbije za predsedavajuću Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI) za 2025. godinu, nazvavši to velikom razvojnom šansom za našu zemlju u narednom periodu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.