Foto: msp.gov.rs

Neophodnost delovanja UNMIK-a u nesmanjenom obimu i neizmenjenom mandatu

Vesti Autor: M.S. | 13:01 Ponedeljak, 17 06 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Departmanu za političke i poslove izgradnje mira Miroslavom Jenčom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Đurić je pozitivno ocenio dosadašnju saradnju sa timom Ujedinjenih nacija u našoj zemlji, istakavši da je uloga UN po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije od vitalnog značaja za našu zemlju.

On je u tom smislu izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom pojave tendencija da se ukinu restriktivne mere uvedene privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Potencijalno ukidanje ionako veoma ograničenih i nedovoljnih mera režimu Aljbina Kurtija značilo bi implicitno mirenje sa posledicama njegove etnonacionalističke agende koja je već skoro tri godine pogubna po život i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naglasio je ministar i poručio da bi Kurtijev režim trebalo sankcionisati, a ne nagrađivati i tolerisati neodgovorno ponašanje.

Prema njegovim rečima, regionu bi time bio poslat veoma loš signal da jednostrani, provokativni i štetni akti Prištine – uključujući najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, pritiske, zlostavljanja, brutalno fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima i sveukupan sistematičan progon našeg življa – uživaju podršku međunarodne zajednice.

Šef srpske diplomatije je još jednom podsetio na važnost doslednog poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i ukazao na neophodnost nastavka delovanja Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) u nesmanjenom obimu i neizmenjenom mandatu.

Sastanku je prisustvovala i specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolin Zijade, kao i nova stalna koordinatorka UN u Srbiji Matilda Mort.

Uoči ovog sastanka, Đurić je imao odvojeni susret sa Mort, koja mu je predala uvodno pismo i na taj način i zvanično stupila na dužnost.