24 godine od ZLOČINA na Ibarskoj magistrali

Vesti Autor: K.C. | 08:52 Utorak, 03 10 2023

Na današnji dan pre 24 godine na Ibarskoj magistrali poginula su četvorica funkcionera Srpskog pokreta obnove, Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Dragan Vušurović i Vučko Rakočević, dok je Vuk Drašković preživeo taj pokušaj atentata.

Atentat je, kako je dokazano, planirala i organizovala Državna bezbednost, po naređenju tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. SPO, predvođena Draškovićem, u to vreme bila je najjača opoziciona stranka.

Prema pravosnažnoj presudi, šef DB Radomir Marković preneo je naređenje komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji za likvidaciju Draškovića.

Za neposredno učestvovanje u atentatu u ataru sela Petka, na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. osuđena su petorica pripadnika JSO, koji su prema presudama učestvovali i u drugim političkim ubistvima.

Utvrđeno je da je teretni kamion, kojim je iscenirana nesreća, vozio Nenad Ilić Glavonja.

Na dvadeset i četvrtu godišnjicu ubistva četvorice funkcionera SPO, danas će bit služen pomen na beogradskom Topčiderskom groblju od 11 časova, kraj spomenika Zvonku Osmajliću, Draganu Vušuroviću i Vučku Rakočeviću. Od 12 časova, u hramu Svetog Luke na Košutnjaku, biće održan pomen Veselinu Boškoviću.