Foto: beograd.rs

"Beograd se moli za mir" - Spasovdansku LITIJU predvodiće patrijarh Porfirije

Vesti Autor: K.C. | 14:16 Utorak, 31 05 2022 Foto: beograd.rs

Slava grada Beograda, Spasovdan, obeležava se u četvrtak, 2. juna, uz Spasovdansku litiju koju će predvoditi patrijarh Porfirije, a ove godine održaće se u znaku molitve za mir, najavili su iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pozvali Beograđane da u što većem broju učestvuju.

Episkop šabački Jerotej je naglasio da je u ovim teškim vremenima mir najpotrebniji. Imperativ i nasušna potreba je da imamo mir i u litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save svi ćemo se moliti da se okončaju ratovi, najavio je episkop i pozvao Beograđane da uzmu učešće u litiji i da se zajedno pomolimo za mir u svetu i da proslavimo slavu našeg prestonog grada.

Beograd slavi Spasovdan sa prekidima 617 godina, rekao je ovogodišnji domaćin slave, zamenik gradonačelnmika Beograda Goran Vesić, ističući da nije bez razloga despot Stefan Lazarević proglasio Vaznesenje Gospodnje za slavu srpske prestonice.

Imamo čast i obavezu da slavimo Spasovdan i dužno se odnosimo prema svima pre nas koji su učinili nešto za Beograd i našu crkvu, rekao je Vesić.

On je dodao da su svi pozvani, sve stranke, sve verske zajednice i vernici da se okupimo u molitvi za mir, kao odgovor Beograda na iskušenja.

Slava grada, koja se ove godine obeležava pod sloganom ''Beograd se moli za mir'',  počeće u 9 sati liturgijom, sa rezanjem slavskog kolača, u Hramu Svetog Save, koju će služiti patrijarh srpski Porfirije.

Velika spasovdanska litija počinje u 18 sati ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Ulici Kneza Miloša, odakle će se kretati Kralja Milana, preko Trga Slavija gde će biti održana kratka molitva, kroz Bulevar oslobođenja do platoa ispred Hrama, gde će patrijarh služiti molitvu za mir i blagostanje.

U litiji će se nositi svetinje, a litijski krst nosiće olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović.

U umetničkom delu programa nastupiće vrhunski umetnici koji će pevati pesme posvećene Beogradu, a među kojima su: dečji hor Čarolija, KUD Abrašević, ansambl „Stanislav Binički“, a program zatvaraju Cane i Veronauksi.