Foto: Uzvik

SPASOVDANSKA LITIJA 25. maja u 19 časova na ulicama Beograda

Vesti Autor: K.C. | 11:38 Utorak, 23 05 2023 Foto: Uzvik

Spasovdanska litija proći će beogradskim ulicama 25. maja 2023. godine u 19 časova, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC). 

Ovogodišnja slava prestonog Beograda, Vaznesenje Gospodnje i tradicionalna Spasovdanska litija zbog stradanja i gubitka života mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac, neće imati svečani karakter, navedeno je u saopštenju.

SPC je ranije saopštila da će ovogodišnja litija biti u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima!

Kako se navodi, na čelu Litije, koja će gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Prethodnog dana, 24. maja svete mošti vladike Nikolaja biće prenete u valjevski Saborni hram, odakle će, posle molebna, svečano u pratnji Preosvećenog Episkopa valjevskog Isihija krenuti ka Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gde će biti dočekane u večernjim časovima, pred praznično bdenje.

U Vaznesenjskom hramu mošti će biti i na sam dan praznika, da bi u večernjim časovima u svečanoj Spasovdanskoj litiji bile prenete do hrama Svetog Save, gde će Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služiti moleban i besedom se obratiti okupljenom narodu, saopštila je ranije informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve.