Foto: tw/zforcan

U Beogradu održana Spasovdanska litija - Patrijarh služio pomen za nastradalu decu

Vesti Autor: K.C. | 21:36 Četvrtak, 25 05 2023 Foto: tw/zforcan

Večeras se ispred Vaznesenjske crkve u Beogradu, okupio veliki broj građana kako bi učestvovali u Spasovdanskoj litiji koja je u 19 sati krenula od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save.

Građani su pred početak litije rekli da je veoma važno i značajno što su u ovom trenutku u Beograd stigle mošti svetog vladike Nikolaja, koje su simbol pomirenja, mira i ljubavi. Stariji gospodin koji je došao na litiju rekao je za Tanjug da čestita svim Beograđanima slavu i poželeo je da se danas svi zajedno okupe, kako bi svi bili složni i živeli u miru i ljubavi. Ispred crkve se okupio i veliki broj mladih koji su poželeli svima srećnu slavu i istakli da je porodica u ovim vremenima najznačajnija za opstanak i da je veoma važno da negujemo porodične vrednosti.

Spasovdanska litija krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika, pripadnika Vojske Srbije  i velikog broja građana.

Litija je zastala na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde je patrijarh srpski Porfirije služio pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog je preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja stigla do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim je patrijarh Porfirije služio moleban i obratio se vernom narodu, poručivši da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno.

Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša lična karta" i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije. On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.
- Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i tuzi ostaju bez konačnog odgovara - poručio je patrijarh.

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta. Krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Litiji je prisustvovao veliki broj episkopa, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sa građanima su u litiji bili i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević, gradonačelnik Aleksandar Šapić...

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.