Foto: srbija.gov.rs

Budući stanari BIO4 kampusa potpisali arhitektonske osnove

Vesti Autor: M.S. | 17:10 Sreda, 20 12 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović prisustvovala je danas potpisivanju arhitektonske osnove za prostorije BIO4 kampusa sa predstavnicima institucija koje će, po izgradnji tog kampusa, biti njegovi stanari.

Begović je, nakon potisivanja ovog dokumenta sa predstavnicima sedam fakulteta i devet instituta, istakla da BIO4 kampus nije samo infrastrukturni projekat, već i najveće ulaganje u pojedinačni projekat iz oblasti nauke u Srbiji, dodavši da su doprinos dali različiti timovi ljudi, od fakulteta, instituta i naučno-tehnološkog parka, do Vlade Srbije.

-Ovaj projekat predstavlja promenu koncepta nauke kakvu poznajemo. Tokom prethodne dve godine rada zbližili smo institute i fakultete zato što smo postali svesni da jedni bez drugih ne možemo da napredujemo. Sada su u nastajanju novi projekti i saradnja sa kompanijama, rekla je ministarka.

Ona je ukazala na to da je za ovakav projekat neophodna ogromna podrška države, ali i razumevanje naučne zajednice i visokog obrazovanja, pri čemu je najavila da se u narednih pet dana očekuje i prva građevinska dozvola.

Dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ljubiša Stanisavljević istakao je da je za taj fakultet i sve druge fakultete i institucije ovaj projekat od izuzetnog značaja, i to ne samo zbog činjenice da će konačno dobiti sopstveni prostor i najsavremeniju opremu, već će ovakav koncept rada privući i mnogo veći broj studenata i omogućiti puno popunjavanje kapaciteta.

Direktorka Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović ocenila je da je za institute bilo veoma važno da implementiraju ovaj projekat kako bi ispunili svoje potrebe u naučnoistraživačkom radu.

Ona je navela da infrastruktura ne podrazumeva samo prostor i opremu, već i centre znanja i podrške za bavljenje naučnoistraživačkim radom, dodavši da će u okviru BIO4 kampusa postojati odeljenja za transfer tehnologije, podršku projektnom finansiranju i inovacionoj delatnosti.

-Naučna znanja moramo iskoristiti na najbolji mogući način, kao i potencijal za saradnju sa privredom i mogućnost da pružimo podršku razvoju inovacija u okviru startap ekosistema, koji će biti atraktivniji i moći će da privuče nove investicije, zaključila je Gnjatović.