Foto: srbija.gov.rs

BPŠ Banjaluka novi korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Vesti Autor: M.S. | 17:44 Sreda, 24 01 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović prisustvovao je danas potpisivanju Ugovora o pružanju usluga IT infrastrukture između Banke Poštanske štedionice Banjaluka i Državnog data centra u Kragujevcu.

Sklapanjem ovog ugovora Banka Poštanska štedionica Banjaluka postala je prvi regionalni komercijalni korisnik koji skladišti i čuva svoje podatke u Državnom data centru u Kragujevcu.

Jovanović je tom prilikom istakao da je Data centar još jednom potvrdio da je jedan od nosilaca 4. industrijske revolucije i digitalizacije u našoj zemlji, čijom smo izgradnjom postavili čvrst infrastrukturni temelj za dalju modernizaciju Srbije.

Data centar je, kao jedan od samo osam centara u Evropi koji može da se pohvali sertifikatom o najvišem međunarodnom standardu bezbednost i pouzdanost data centara, privukao najveće i najvažnije kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, trenutno u Kragujevcu svoje podatke čuvaju državne institucije, ali i komercijalni korisnici, poput svetskih IT giganata Orakla, IBM i Huaveija.

On je napomenuo da je Srbija nedavno potpisala Memorandum sa CERN-om, čime je zvanično postala deo velike, globalne računarske mreže i tek sedma zemlja u Evropi, a deseta u celom svetu u kojoj CERN čuva svoje podatke.

Jovanović je podvukao da će u narednom periodu, u skladu sa planom „Srbija 2027 – Skok u budućnost“ u delu koji se tiče dalje modernizacije i digitalizacije, glavni fokus biti na proširenju kapaciteta Državnog data centra, kao i da su uveliko spremni projekti za izgradnju dodatnih modula i bloka dva, kao i nove investicije u dodatne super računare.