Foto: srbija.gov.rs

Počinje izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu

Vesti Autor: M.S. | 21:22 Petak, 23 02 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će novi prostor Inovacionog distrikta u Kragujevcu doprineti još boljem imidžu Srbije u svetu i biti važan podsticaj za potencijalne investitore, nova radna mesta i dodatnu ekonomsku vrednost.

Brnabić, koja je zajedno sa ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju ovog prvog i jedinog inovacionog distrikta u Srbiji i regionu, istakla je da je ovaj projekat pokrenula Vlada Srbije u cilju unapređenja digitalizacije zemlje.

Prema njenim rečima, izgradnja Inovacionog distrikta predstavlja odličnu referencu za Srbiju.

-Nakon izgradnje Data centra po najvišim standardima, počele su da dolaze kompanije, kao što su „Oracle“, „IBM“, „Huawei“, koje su odlučile da svoje podatke čuvaju kod nas. Zatim smo završili i drugu fazu Data centra za sve naše bezbednosne službe i prvi put u istoriji Srbije na siguran i bezbedan način čuvamo njihove, ali i podatke svih naših građana, ukazala je premijerka.

Jovanović je u ime Vlade Srbije potpisao tri memoranduma o razumevanju sa predstavnicima japanske kompanije „Toshiba“, holandske firme „AET“ i domaće banke „Poštanska štedionica“, koje će među prvim komercijalnim korisnicima početi da rade na inovativnim rešenjima u okviru Inovacionog distrikta.

Jovanović je rekao da je ovo veoma značajan dan za digitalizaciju i inovacije koje Srbija želi da unapređuje.

Državni Data centar, kako je ukazao, predstavlja simbol digitalizacije u Srbiji, a novi prostor Inovacionog distrikta predstavljaće jedinstveni prostor u regionu, na čijem su idejnom rešenju radili predstavnici naučne zajednice.

On je rekao da je veoma ponosan na veliki tim iz Beograda i Kragujevca koji sa nestrpljenjem čeka da počne realizacija ovog velikog projekta koji menja izgled, snagu i poziciju srca Šumadije.

Inovacioni distrikt će se graditi u fazama i prostiraće se na više od četiri hektara, sa ukupno 62 hiljade kvadrata i 23 hiljade kvadratnih metara garažnog prostora.

U okviru prve faze biće izgrađeno 4.700 kvadratnih metara poslovnog prostora, kao i garaža od 10 hiljada kvadrata.

Pored postojeća dva objekta Data centra u Kragujevcu, koji su izgrađeni po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, Inovacioni distrikt je zamišljen kao kreativno-inovativni digitalni centar namenjen članovima IT zajednice, a biće otvoren i za građane i posetioce, kojima će pružati brojne sadržaje.

Prvi objekat koji će se graditi služiće i kao kancelarijski prostor zaposlenih u IT kompanijama, koje već zakupljuju prostor u Državnom Data centru u Kragujevcu.

U okviru novog objekta nalaziće se i „Smart city centar“ za razvoj pametnih energetskih sistema i umrežavanje pametne infrastrukture, zatim Centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering, kao i prostor za obuku studenata.

Posebno mesto u okviru Inovacionog distrikta imaće i Nacionalni centar za informacionu bezbednost.

Zgrada nekadašnjeg Centra za strna žita, koja postoji na ovom prostoru više od 75 godina, biće rekonstruisana i sačuvana kao istorijsko i industrijsko nasleđe i predstavljaće glavni ulaz u prostor novog Inovacionog distrikta.

U Inovacionom distriktu biće izgrađen i peti Naučno-tehnološki park u Srbiji, koji će obezbediti nova radna mesta za inženjere i programere iz Kragujevca i okoline.