Foto: msp.gov.rs

Dačić uputio saučešće povodom smrti Volfganga Šojblea

Vesti Autor: M.S. | 19:22 Sreda, 27 12 2023 Foto: msp.gov.rs

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas saučešće ministarki inostranih poslova Savezne Republike Nemačke Analeni Berbok povodom smrti Volfganga Šojblea.

„Povodom smrti Volfganga Šojblea, čoveka koji je obeležio nemačku i evropsku politiku prethodnih decenija, u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća.

Gospodin Volfgang Šojble ostaće nam u sećanju kao istaknuti državnik i vrsni političar, koji je tokom svoje dugogodišnje karijere pružao izuzetan doprinos na svim funkcijama koje je obavljao.

Evropa je njegovim odlaskom ostala bez značajne političke ličnosti, koja je svojom mudrošću i veštinom doprinela prevazilaženju složenih kriza koje su potresale naš kontinent. Svojom hrabrošću i posvećenošću državničkim dužnostima, čak i posle atentata koji je preživeo, bio je veliki primer svim evropskim političarima i državnicima.

Imao sam čast da blisko sarađujem sa gospodinom Šojbleom, budući da smo u isto vreme obavljali funkcije predsednika parlamenata, odnosno ministara unutrašnjih poslova u našim zemljama.

Ti susreti ne samo što su rezultirali daljem produbljivanju saradnje i boljem razumevanju između Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije, već su mi ostali u dragom sećanju zbog ličnosti Volfganga Šojblea, velikog borca, čoveka snažnog karaktera i političke vizije.

Posebno mesto zauzima naš poslednji susret, juna 2021. godine, kada smo, tokom zajedničke borbe protiv pandemije koronavirusa, održali sastanak u Berlinu, čime je gospodin Šojble, tada predsednik Bundestaga, odao poštovanje našoj zemlji i Narodnoj skupštini Republike Srbije, čiji sam predsednik tada bio.

Molim Vas da članovima porodice, mnogobrojnim prijateljima i kolegama uvaženog gospodina Šojblea prenesete da saosećamo sa njima u ovim teškim trenucima”, navodi se u saučešću Dačića.