Foto: srbija.gov.rs

Čestitka povodom Nacionalnog praznika Mađara u Srbiji

Vesti Autor: M.S. | 08:49 Petak, 15 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Srbiji njihov praznik, koji se obeležava na dan kada je 1848. godine počela nacionalna revolucija i borba za slobodu Mađara u Austrijskom carstvu.

Na talasu revolucija u Evropi, 15. marta je u Pešti-Budimu izbila i bez krvoprolića pobedila mađarska nacionalna revolucija. Sa idealima nacionalnog suvereniteta i građanske transformacije rođena je moderna parlamentarna Mađarska.

Cilj mađarske revolucije 1848/49. godine bilo je okončanje vladavine Habsburgovaca, kao i sticanje nezavisnosti i uspostavljanje ustavnog uređenja. Zbog toga se 15. mart 1848. godine smatra jednim od najslavnijih dana u istoriji mađarskog naroda i njihove težnje za slobodom koji, prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju i Mađari u Srbiji.

Mađari u Srbiji su najbrojnija nacionalno-manjinska zajednica. Prema poslednjem popisu stanovništva 2021. godine, u Srbiji živi 184.442 pripadnika ove nacionalne zajednice i čine 2,77 odsto od ukupnog broja stanovnika naše zemlje. Kao i brojne druge nacionalne zajednice, pa i većinsko stanovništvo, i Mađari beleže značajan demografski pad u odnosu na prethodni popis stanovništva.

Vlasti u Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova, od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika kako bi Mađari u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije.