Danas počinje VELIKI (časni) POST

Vesti Autor: K.C. | 06:12 Ponedeljak, 18 03 2024

Danas počinje najvažniji, najduži i najstroži post u godini - Vaskršnji post. Traje sedam nedelja i završava se praznikom Vaskrsenja koji ove godine pada 5. maja.

Vaskršnji (Veliki časni) post (18. mart - 4. maj 2024, pokretan post) je najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane.

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog.

Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina.

U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan sv. četrdeset mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi“, a pogotovo strogo sredom i petkom. Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Vaskršnji post traje 7 nedelja od kojih svaka nedelja ima svoje ime i pravila posta.

Prva nedelja Vaskršnjeg posta - Čista nedelja
Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne treba da kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana. Ključna je molitva i pokajanje.

Druga nedelja Vaskršnjeg posta - Pačista nedelja
Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena.

Treća nedelja Vaskršnjeg posta - Krstopoklona nedelja
U treću nedelju Vaskršnjeg posta pravoslavni hrišćani duhom se poklanjaju Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja, svađa, prepirki, nervoze...

Četvrta nedelja Vaskršnjeg posta - Sredoposna nedelja
Ove nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali, a treba mnogo raditi. Veruje se da će Bog nagraditi one koji se posebno istaknu marljivošću u školi i na poslu.

Peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluva nedelja
Naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Šesta nedelja Vaskršnjeg posta - Cvetna nedelja
Najznačajniju ulogu u ovoj nedelji imaju biljke i cveće. Ove nedelje običaj je da se kreče voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda. Još uvek je običaj u brojnim mestima da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Sedma nedelja Vaskršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja
Poslednju nedelju pred Uskrs, vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.