Danas se održava Prvi svesrpski sabor: Očekuje se 10.000 ljudi

Vesti Autor: K.C. | 07:41 Subota, 08 06 2024

U Beogradu se danas održava prvi svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske pod nazivom Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Na Svesrpskom saboru učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije.

Skupu koji će biti održan na Trgu republike će prema očekivanjima prisustvovati oko 10.000 ljudi. 
Kako je najavljeno, učešće će uzeti 48 kulturno-umetničkih društava, među njima 2.500 igrača koji će izvesti splet srpskih igara.

Pored toga pet migova" će nadletati Trg republike. Planiran je i prenos fudbalske utakmice Srbija-Švedska na video-bimu. Da bi ugođaj bio potpuniji planiran je karneval brodova na Savi.

Premijer Miloš Vučević i predsednica parlamenta Ana Brnabić dočekali su juče predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsednika skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića na graničnom prelazu Sremska Rača.

Program

09.30 - Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save

10.30 - U Palati Srbija se posle molebana održava sastanak Vučevića i predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

11.00 - Sastanak predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske i patrijarha srpskog u Palati Srbija

12.00 - Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika

13.00 - Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske

13.10 - Izjave za medije predsednika Republike Srbije i Republike Srpske

14.00 - Obilazak veterana iz Republike Srbije i Republike Srpske - predsednici Republike Srbije i Republike Srpske sa resornim ministrima u Domu Garde na Topčideru.

17.00 - Centralno obeležavanje manifestacije Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska" na Trgu Republike

17.45 - Obilazak Narodnog muzeja - predsednici Republike Srbije i Republike Srpske sa resornim ministrima

Oko 21.00 Vatromet iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save (Novi Beograd).