Foto: beograd.rs

Obeležen DAN SEĆANJA na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima

Vesti Autor: K.C. | 13:53 Nedelja, 06 10 2024 Foto: beograd.rs

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović prisustvovala je danas obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima, održanom u Spomen-parku „Jajinci”, i tom prilikom u ime Grada Beograda položila venac. Državnu delegaciju predvodio je predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević , kao izaslanik predsednika Republike. 

– U Jajincima, na mestu gde se pre Drugog svetskog rata nalazilo „Školsko strelište beogradskog garnizona” vojske Kraljevine Jugoslavije, u vreme okupacije nemačke vlasti su pretvorile u prostor za egzekucije. Opet smo ovde, na istom mestu gde se danas nalazi Memorijalni park i spomenik stradalima. Ovde se nalazilo najveće stratište srpskog naroda u Srbiji, a posle sistema logora Jasenovac, i bilo je najveće stratište na čitavom području tadašnje Jugoslavije – navela je u izjavi za Beoinfo Vesna Vidović.

Grad Beograd s posebnim pijetetom obeležava Dan sećanja na nevino stradale žrtve u Drugom svetskom ratu, ovde u Beogradu, u Jajincima, gde je stradalo više desetina hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista, istakla je Vidović. 

– Teško je razumeti ovakvu strahotu ljudskog roda i danas odajemo počast svim žrtvama, Srbima, Jevrejima i Romima, koji su kroz užasno nasilje stradali i čija su tela spaljivana, kako bi se sakrili zločini. Nikada nećemo zaboraviti stradanja našeg nedužnog naroda, ovo mesto će uvek Beograđanima ostati kao mesto sećanja i poštovanja. Važno je da danas, kada se osvrnemo na stradanje srpskog naroda kroz istoriju, razumemo koliko nam je potrebno jedinstvo i da su nam zajedništvo i ujedinjenje najvažniji za našu budućnost – istakla je zamenica gradonačelnika.

Premijer Vučević je istakao da su Jajinci mesto sećanja, tuge i bola, kao i mesto opomene i kolektivne savesti svih nas. On je rekao da je važno da sačuvamo mir i u ovim teškim vremenima.

– Čuvamo svim sredstvima mir i pre svega našu svetu slobodu. Ona je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove – naglasio je Vučević.

Podsetio je da su na Jajince masovno dovođeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, kao i članovi i pristalice pokreta otpora, jednog i drugog, i naglasio da je zadatak istoričara da istraže živote žrtava i prikupljaju njihove biografije kako bismo jasno i trezveno mogli da shvatimo pravu veličinu gubitka. 

– Danas preporođena Srbija okrenuta je prema ovom mestu masovnog stradanja, kao i svim našim stratištima, sa dužnim pijetetom i poštovanjem, bez ikakve politizacije žrtava – istakao je Vučević. 

Dodao je da mi sami moramo da učimo decu da na Jajincima leže naši preci i da niko drugi to neće činiti osim nas, a da bi mnogi voleli da se o srpskim žrtvama ne priča.

Organizator komemoracije i događaja je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.