DANAS SU IZBORI U SRBIJI - Biračka mesta se otvaraju u 7 SATI

Vesti Autor: K.C. | 06:13 Nedelja, 17 12 2023

Danas je dan izbora u Srbiji, a građani će imati priliku da iskoriste svoje pravo glasa na čak 8.273 biračka mesta širom zemlje. Sa 6.500.666 upisanih birača, ovo su 14. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni.
Birači će moći da biraju između 18 izbornih lista za parlamentarne izbore, 13 lista za Skupštinu Vojvodine, i 14 lista za Skupštinu Grada Beograda.

Za one koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, vojnoj vežbi ili školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, omogućeno je glasanje na ukupno 36 biračkih mesta u više opština. Takođe, srpski državljani koji žive u inostranstvu mogu da glasaju u 35 zemalja na 81 izbornom mestu.

Građani će moći da glasaju samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš, a poželjno je, ali nije obavezno, predati i poziv za glasanje.
Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Takođe, osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće ili na nekom drugom mestu ako obaveste birački odbor najkasnije do 11.00 časova na dan glasanja.
Izbore će pratiti 5.587 posmatrača, uključujući devet domaćih udruženja i 25 međunarodnih organizacija i stranih država.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, lokalna izborna komisija donosi zbirni izveštaj o rezultatima glasanja za sva biračka mesta na svojoj teritoriji, dok zbirni izveštaj o rezultatima glasanja u inostranstvu donosi RIK.