Danas su MLADENCI

Vesti Autor: K.C. | 05:33 Petak, 22 03 2024

22. marta se proslavljaju Svetih Četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su bili vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htelo da se odrekne Hrista.

Praznik koji proslavljaju mladi bračni parovi uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Kada praznik pada u Čistu sedmicu (prvu sedmicu kao ove godine), pravilo je da se pomeri, nekoliko dana ranije ili kasnije, pa tako ove godine mladi bračni parovi treba da ga proslave SUTRADAN.
„S obzirom na to da uspomena na Svetih 40 mučenika Sevastijskih pada u petak prve sedmice Svete četrdesetnice ovaj spomen obeležiti u prvu – Teodorovu subotu Časnog posta." (Odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda – Sin. br. 168/zap. 121 od 14. marta 2023. godine.)

Četrdeset mučenika Sevastijskih su postradali i mučeničkom slavom bili ovenčani 320. godine. Na ovaj dan se proslavljaju Mladenci, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj da povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca do tada.

Ovaj dan je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom. Jer i na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika (mladenaca), se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski-svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući; venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve; i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome, kao što je Svetih Četrdeset Mučenika Sevastijskih bilo verno Isusu Hristu.

Običaj nalaže da se mesi 40 kolačića, mladenčića, koji se premazuju medom. Simbolizuju srećan, dug i sladak život, i daju se deci i gostima, koji, po pravilu, mladom paru donose poklone.

Mladenci uvek padaju u vreme Časnog posta, pa praznična gozba koja se sprema treba da je posna.